Packard Bell blog: a netbook köszöni, de még mindig jól érzi magát

A klasszikus értelemben vett kis netbookok ideje úgy tűnik lassan lejár, helyüket egyre inkább az olcsó 11,6"-es konfigurációk veszik át. Ha jobban körülnézünk, a kínálatban még mindig találhatók olyan konfigurációk, amelyek a klasszikus 10,1"-es kijelzőre, illetve valamilyen költséghatékony AMD vagy Intel platformra épülnek, és előnyük, hogy egyre olcsóbban lehet ezekhez hozzájutni.


[+]

A Packard Bell az idei év elején mutatta be dot S netbookjait, amelyekkel eddig nem igazán foglalkoztunk, pedig már 64 000 forinttól hozzájuthatunk ezekhez. A dot S hamisítatlan netbook, ahogy azt az eredeti koncepcióban megálmodták: kis méretű ház, vidám színek (esetünkben lila és fehér) és a lehetőségekhez mérten dizájnos külső (enyhén csíkos-pöttyös fedélminta) – bár ami a méreteket illeti tény, hogy az Ultrabookok és ultravékony notebookok megjelenése óta ezek felett kezd eljárni az idő.


[+]

Az említett árért cserébe nem kapunk extrákat: 10,1"-es 1024x600 képpontos kijelző, alatta Intel Atom N2600 processzor (Cedar Trail platform), HDMI kimenet, kártyaolvasó, Wi-Fi, Ethernet, webkamera, 320 GB HDD, hatcellás akkumulátor és 2 GB RAM. Ez utóbbiból sejthető, hogy az operációs rendszer nem a Windows 7 Starter, hanem a Linpus Lite MeeGo Edition. Hogy mást ne mondjunk, windowsos verzió nincs is ebből a konkrét típusból, amiben közre játszik a Cedar Trail VGA-janak hányatott támogatottsága. Tulajdonképpen ezen nem lepődünk meg, hiszen már korábban is írtunk róla, hogy az Intel figyelme a netbook piacon az alternatív operációs rendszerek felé fordult, így ennek láthatjuk most egy élő példáját.

Nem a világ legkényelmesebb és legjobb billentyűzete, de el lehet rajta pötyögni.
Nem a világ legkényelmesebb és legjobb billentyűzete, de el lehet rajta pötyögni. [+]

A MeeGo-t egyszer már kipróbáltuk, és most is adtunk neki egy esélyt. A rendszer még mindig nem százas, de használható, meglepően gyors, és tulajdonképpen a legfontosabb funkciókat képes ellátni, ha tényleg csak internetezni, kapcsolattartásra és a közösségi oldalak, mikroblogok követésére, frissítésére használjuk a gépet, ahogy korábban is fogalmaztunk ezzel kapcsolatban. Továbbra is az a véleményünk, hogy egy ilyen rendszer egyszerűsége miatt talán még jobb választás is lehet, mint egy Windows, ráadásul a Cedar Trail támogatottsága se szenved csorbát. Hátránya viszony, hogy a Linux energiagazdálkodása kevésbé fejlett és nem Energy Star kompatibilis, ezért az akkumulátoros üzemidőben elmarad attól, mintha Windowst használnánk rajta.

A Packard Bell dot S netbookja a dobozból kivehető állapotban maximálisan alkalmas a fenti feladatokra, noha az új kezelőfelület elsőre kissé szokatlan, tulajdonképpen pofon egyszerű. Sőt, az egész rendszer egyszerűsége révén a csemetéknek is nyugodtan odaadhatjuk ismerkedésre, filmnézésre, hiszen szinte lehetetlen bármit is elállítani, elrontani rajta. Nem akarunk senkit semmire rábeszélni (távol álljon tőlünk), de ha valaki a fentihez hasonló ambíciókkal vásárolna egy kis gépet, annak a Packard Bell netbookja ésszerű választás lehet, és a két év garancia is is ad némi biztonságot.

Ha valaki nem tudna Windows 7 Starter nélkül meglenni, annak nagyjából tízezer forinttal magasabb kiadásra kell számítani, no és arra, hogy abban a kiépítésben még Pine Trail Atom processzor és 1 GB RAM van – amiről nem a Packard Bell tehet, hanem a Microsoft elvárását teljesítik.

Azóta történt

Előzmények