Hitachi: nagyobb kapacitás, energiatakarékosság

Új, hordozható számítógépekhez, illetve szórakoztatóelektronikai termékekhez fejlesztett merevlemezt dob piacra hamarosan a japán Hitachi Global Storage Technologies (HGST) – írja a PCMag.com internetes magazin. A 4200 fordulat/perces motorral szerelt, 4K120 típusjelzésű merevlemezek a cég továbbfejlesztett energiafelhasználási technológiájának köszönhetően a korábbi modelleknél lényegesen energiatakarékosabb üzemet ígérnek.

A Hivert-nek rövidített, „Hitachi Voltage Efficency Regulator” technológia  révén a cég képviselője szerint közel 30 százalékkal csökkenthető a merevlemez fogyasztása, mely átlagos használat mellett akár 20 perccel hosszabb akkumulátoros üzemet is jelenthet. Az alacsonyabb fogyasztással egyben az egységek hődisszipációja is csökken, ezzel a 4K120 sorozat merevlemezei ultrahordozható gépek ideális háttértárolójává válhatnak.

A 4K120 mindazonáltal a különböző szórakoztatóelektronikai termékek – köztük elsősorban asztali DVD-írók – háttértárolójaként is funkcionálhat, ahol nem elsősorban az energiatakarékos működésből, sokkal inkább a hűvös üzemből kovácsolható előny; a Hitachi merevlemezét alkalmazó egységek vékonyabbak lehetnek, és végleg eltűnhet belőlük a hűtőventilátor.

Az új merevlemez-sorozat műszaki paramétereiről egyelőre nem látott napvilágot konkrét információ, mindössze annyit tudni, hogy a vélhetően augusztusban megjelenő széria maximális kapacitása 120 GB lesz, a motor fordulatszáma pedig – mint fentebb említettük – 4200 fordulat/perc. Ez utóbbi paraméterrel kapcsolatban a Hitachi továbbra is a konzervatív álláspontot képviseli, a mostani bejelentés alkalmával a cég képviselője mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a következő félév eladási mutatóinak függvényében könnyen lehet, hogy a gyártó elhagyja a 4200-es termékvonalat, és elsősorban a nagyobb fordulatszámú motorokkal szerelt merevlemezek gyártására fog koncentrálni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés