Olcsó ECS noteszgép Transmeta processzorral

Hirdetés

Az ECS igen olcsónak számító noteszgépet vezetett be a piacra: az 532-es számot viselő modell kiskereskedelmi ára – operációs rendszer nélkül – mindössze 649 euró. Az alacsony ár titka főleg a felhasznált alkatrészekben rejlik – bár a Transmeta jövőjéről mostanában nem sok biztatót hallhattunk, a gép szíve ez esetben egy Efficeon TM8600 processzor, amely ugyan csak 1 GHz-en fut, de nem is órajelében rejlik ereje, hanem abban a szoftverben, amely az operációs rendszer alacsony szintű utasításait a CPU-ra adaptálja. A TM8600 egyébként 1 MB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, integrált memória- és AGP-vezérlője van, energiamenedzsmentje pedig a LongRun technológiára épül.

A processzor mellett egy ULI M1563M alaplapi vezérlőchipet és 256 MB DDR RAM-ot találunk; a grafikáért az XGI Volari XP5 GPU felel, amely 32 MB saját memóriával gazdálkodik. Az XP5-től persze nem szabad sokat várni, hiszen hardveresen az OpenGL 1.3-as és a DirectX 8.1-es verzióját támogatja, és csak két renderelő futószalaggal bír, ám internetezéshez, filmnézéshez, irodai alkalmazásokhoz bőven elegendő a teljesítménye. A noteszgép kijelzője 14,1 hüvelykes és 1024x768 pixel felbontású, de egy VGA és egy S-Video kimenet is rendelkezésre áll.

Az 532-es merevlemeze 40 GB adatot tárol, optikai egysége DVD-k olvasását és CD-k írását teszi lehetővé. A kommunikációt egy Gigabit Ethernet interfész és egy modem biztosítja, opcionálisan mini-PCI kártya formátumú Wi-Fi vezérlő is beépíthető. Hangról a Realtek ALC655 kodekje gondoskodik; az ECS a sztereó analóg audiocsatlakozók mellett 5.1 csatornás SPDIF-kimenettel is ellátta a notebookot. Az 532-es mérete 326 x 258 x 25-32 mm, tömege 2,7 kg – a Transmeta processzorára alapozó noteszgép tulajdonképpen könnyebb is lehetne, és 3 órás akkumulátoros üzemidejével sem rekorder, ám árát tekintve kétségtelenül túlzás lenne többet várni.

A gyártó specifikációi szerint a noteszgép erősebb Efficeon processzorral, 15 hüvelykes kijelzővel, DVD-íróval is elérhető lesz, ám ezen típusok áráról egyelőre nincs információnk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés