Nyugdíjba vonul a Sun Cobalt család

Három évvel azt követően, hogy egy 2 milliárd dollár értékű tranzakció keretében felvásárolta a Cobalt Networksöt, a Sun beszünteti a cég által kitalált szerverkészülékek forgalmazását. A vállalat még három éven keresztül biztosít biztonsági javításokat és garanciát a már értékesített termékekhez.

A Cobalt Networks karrierje a dotkom-fellendülés egyik tipikus sikertörténete volt. A vállalat találta ki és terjesztette el a szerverkészülékeket, melyeket kifejezetten internetes kiszolgálónak terveztek. A Cobalt első készüléke, a web- és e-mailszerverként, valamint átjáróként használható Qube 1998 márciusában került piacra. Az áttörést azonban a rack formátumú Raq hozta meg, mely rövid idő alatt komoly sikereket könyvelhetett el. Később a nagy PC-gyártók, így az IBM és a Dell is jelentkeztek hasonló megoldásokkal, ám ezek sikere nem ért a Raq nyomába.

Saját belépő szintű szerverkínálatát erősítendő a Sun 2000 szeptemberében felvásárolta a céget, melyért nem kevesebb, mint 2 milliárd dollárt fizetett – értékpapírokban. A Cobalt integrációja azonban nem volt zökkenőmentes: számos mérnök hagyta ott a Sunt a két vállalat szemléletmódjának összeférhetetlenségére hivatkozva.

A Sun a Cobalt termékekkel lépett be az x86-os processzorokat használó és Linux operációs rendszereket futtató belépő szintű kiszolgálók gyorsan növekvő piacára. A Cobalt termékcsalád nyugdíjazása után a vállalat továbbra is kínál majd Intel és AMD alapú linuxos megoldásokat, Sun Fire néven. A Sun új, AMD Opteron processzorra épülő kiszolgálói az első félév során kerülnek piacra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés