NVIDIA: vége a Hybrid SLI-nak?

Az NVIDIA a múlt év elején mutatta be a Hybrid SLI-t a nagyközönségnek. Az elnevezés tulajdonképpen a Hybrid Power és a GeForce Boost technológiát takarja. Előbbi az energiatakarékosságért, utóbbi pedig a teljesítménynövelésért felelt. Természetesen, ahogy megjelentek a Hybrid SLI-t támogató lapkakészletek, mi is beszámoltunk a technológia képességeiről, az elképzelés azonban a világpiacon gyakorlatilag megbukott.

Hirdetés

A Hybrid SLI pozitív tulajdonságai sajnos számos negatív tényezővel társultak. Az egyik, hogy a Hybrid Power megakadályozta több kijelző egyidejű használatát. Ez annak tudható be, hogy az előbbi technika szó szerint lekapcsolta a diszkrét grafikus kártyát, így a hozzá kötött monitorok sem kaptak jelet. A másik probléma, hogy a nagyteljesítményű GeForce grafikus kártyák mellett komolyabb teljesítménycsökkenéssel kellett számolni, mivel a monitoron megjelenített képet el kellett juttatni az integrált grafikus vezérlő frame bufferjébe, amihez a központi processzor segítségét kellett használni. Utóbbi eljárás pont annak a piaci rétegnek okozott sebességbeli kellemetlenséget, amelyiket ezzel a technológiával megcéloztak.

Az előbb említett problémák persze közel sem jelentenék a Hybrid SLI kapitulációját, arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a technikát támogató NVIDIA lapkakészletekkel szerelt alaplapok eladási adatai nagyon gyengék, így a felhasználóbázis annyira alacsony, hogy nem érné meg tovább fejleszteni az elképzelést. A legújabb információk szerint az új GeForce GTX 285 és 295 grafikus kártyák már nem is támogatják a Hybrid SLI-t, illetve a közeljövőben nem is várható új lapkakészlet a zöldektől.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés