NVIDIA: újfajta élsimítás SLI-hez

Az NVIDIA bejelentette 77.76-os verziószámot viselő (release 75-ös) ForceWare grafikus illesztőprogramját. Az új meghajtóval bővült az SLI üzemmódban használható videokártyák köre, ugyanis míg korábban csak a GeForce 6600 GT vagy annál erősebb 3D-gyorsítók voltak erre alkalmasak, a 77.7x verziókkal már a GeForce 6600 és GeForce 6600 LE kártyák is rábírhatók a páros működésre. A megoldás újdonsága, hogy e két alsó-középkategóriás kártya között nem igényel hídnyákot, a szükséges adatforgalom a PCI Express buszon keresztül bonyolódik.

A másik fő újítás is a kétkártyás konfigurációkat érinti, amelyeken egy újfajta élsimítási eljárást lehet igénybe venni: az SLI Antialiasing D3D és OpenGL alatt is működik, és a két kártya közötti munkamegosztás révén (l. a fenti ábrát) úgynevezett SLI8x és SLI16x élsimítást tesz elérhetővé. Az SLI AA a fejlesztők szerint olyan játékokban a leghasznosabb, amelyek nem skálázódnak igazán jól az SLI-től, ezek közé tartozik például az MS Flight Simulator, az UT2004 vagy a WoW. Azokban az esetekben viszont, amikor a GPU jelenti a szűk keresztmetszetet, nagy felbontások mellett továbbra is érdemesebb a 4xAA/8xAF beállítást alkalmazni – javasolja az NVIDIA. Az SLI AA aktiválásához jelenleg a Coolbits használatára van szükség, azonban a későbbiekben ez a funkció is megjelenik a vezérlőpanelen.


4xAA/8xAF kontra 16xSLIAA/8xAF – forrás: NVIDIA

Ezzel együtt bővült az SLI által támogatott játékok köre is, s a felhasználónak módjában áll megváltoztatni a gyári alkalmazásprofilokat. Természetesen hibákat is javítanak az új driverrel, melyek közül számos a nemrég piacra került GeForce 7800 GTX-et érinti. A meghajtó Windows 2000 és XP alá letölthető az nZone oldaláról, ahol e hír megjelenésekor még a „beta” megjelölés látható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés