NVIDIA: új nForce lapkakészletek jönnek jövőre

Az NVIDIA jelenlegi lapkakészletei sem Intel, sem AMD fronton nem teljesítenek az elvárásoknak megfelelően. A cég azonban nem hagyja magát eltemetni, jövőre beerősít AMD-s vonalon. Ennek megfelelően 2009 első negyedévében két új chipkészletet mutatnak be MCP82 és MCP85 néven.

Az MCP82-es chip a felsőkategóriát, míg az MCP85 a belépőszintet kívánja majd meghódítani. A chipsetek az AMD Socket AM2/AM2+, illetve az AM3 foglalatok támogatására lettek felkészítve, ezért felvértezték őket a HyperTransport 3.0 és az AMD ACC (Advanced Clock Calibration) technológiákkal is, utóbbi felel az AMD Phenom processzorok jobb tuningolásáért. A lapkakészletekben Hybrid SLI módban is használható, DirectX 10-kompatibilis grafikus vezérlők bújtak meg, melyek CUDA támogatással is rendelkeznek. Az integrált grafikus processzorok képességeiről egyelőre nem láttak napvilágot pontos információk, azonban feltételezhető, hogy az MCP85-ös lapka esetében 8 stream processzor lesz jelen. Ezenkívül mindkét chip egy Gigabit Ethernet portot, 6 SATA, illetve 12 darab USB csatlakozót kezel majd.

Az MCP82-ből kétféle változat lesz S1 és S2 jelzéssel. Az S1 35 darab PCI Express csatornát támogat, így lehetőség nyílik a 3-way SLI használatára is. Az S2-es verziót már csak 19 PCI Express csatornával látták el, így ennél a modellnél csak a hagyományos kétutas SLI építhető ki.

Az MCP85 névvel jegyzett chipből is két verzió lesz, az egyik S, míg a másik V jelzést kap, de egyik sem támogatja SLI kiépítését. A V változat csak PureVideo támogatással lesz felvértezve, míg az S jelzésű termék integrált grafikus processzora a Purevideo HD képességeket is megkapja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés