Thorra cseréli Atlant az NVIDIA

Az új DRIVE platform többet kínál majd az eredetileg tervezett dizájnnál.

Hirdetés

Az NVIDIA még a 2021-es GTC-n jelentette be az Atlan kódnevű, önvezető autókba szánt rendszerchipet, amelyről anno meglehetősen keveset árultak el, de ennek már semmi jelentősége, ugyanis ez a fejlesztés sose fog megjelenni. Helyette egy Thor kódnevű SoC érkezik, amely több területen is változást kínál.


[+]

Bár a vállalat ezúttal is szűkszavú volt, annyit biztosan tudni, hogy a Thor saját tervezésű processzormag helyett gyári ARM dizájnt használ majd, méghozzá a Poseidon kódnevű mag AE, azaz Automotive Enhanced verzióját. Ezen túlmenően az IGP sem ugyanaz lesz, ugyanis a vállalat fontosnak tartja az új, 8 bites lebegőpontos adatformátum támogatását, és valószínűleg ez végezte ki végül az Atlant, amely 8 bites fixpontos formátumot kezelt, és arra vonatkozóan volt ígérve 1000 TOPS-os számítási teljesítmény. Ezzel szemben a Thor nemcsak jobb operációkkal tud számolni, de a teljesítménye is 2000 TFLOPS-ra nő. Arról nincs adat, hogy ezt structural sparsity mellett éri-e el, vagy éppen nélküle.

Maga a SoC az NVIDIA szerint 77 milliárd tranzisztorból áll majd, viszont nem lehet még tudni, hogy milyen gyártástechnológián készül. Utóbbi annyira nem meglepő, mivel 2025-ös esztendő előtt biztosan nem jelenik meg.

Előzmények

Hirdetés