nVidia Quadro FX 500 bejelentés

Az nVidia még legalább egy - a GeForce FX alapjaira építő - professzionális videokártyát jelent be. Ez a hamarosan megjelenő Quadro FX 500 lesz, mely a harmadik jövevény a GeForce FX-re épülő Quadro-családban.

Az újdonság az NV31 chipre épül, melyet a GeForce FX 5600 kártyákon is megtalálunk. A mag és a memória órajele nem ismert, de a profi kategóriában ez annyira nem is fontos, sokkal nagyobb súllyal esik a latba az nVidia nagyon jól megírt driverkészlete. Így azonos áron 20%-kal nagyobb teljesítményt képes nyújtani az előző generációs termékeknél (Quadro 550/580 XGL). Persze a jelenlegi csúcs nVidia kártyánál, a Quadro FX 900 XGL-nél lassabb.

Mint tudjuk, az NV31 DirectX 9.0 kompatibilis, memória-sávszélesség takarékos megoldásokat, Intellisample 2.0 antialiasing technológiát és sok egyebet támogat. A chip 0.13 mikronos gyártástechnológiával készül, maximum 256 MB, 128 bites DDR SDRAM memóriát kezel, dual 400 MHz-es RAMDAC-ot és TDMS transmittert integráltak bele. A Quadro FX 500 ugyanezen a mikroarchitektúrán alapul, ám a profeszionális alkalmazásokban különböző optimalizációknak köszönhetően jóval nagyobb teljesítményt nyújt.

A kártya a GeForce FX 5600-hoz hasonlóan nem igényel extrém hűtést, kimenetként egy D-Sub és egy DVI-I csatlakozó szolgál. Még nem született döntés a pontos ajánlott árról, de jelzések szerint ez 449 dollár körül alakul.

Előzmények

Hirdetés