NVIDIA: erős közepes

A különböző csúcskategóriás videokártyák piaci debütálása során megszokottá vált, hogy a gyártók hatalmas csinnadrattával jelentik be legújabb büszkeségüket, mindazonáltal a számtalan húzótermékkel teletűzdelt belépőszintet és középkategóriát ritkán emelik hasonló dicsfénybe. Pedig ezen a területen is egyre kiélezettebb a verseny a piac két legnagyobb szereplője, az ATI és az NVIDIA között, a hivatalos termékbejelentések azonban rendre elmaradnak.

Hirdetés

Így történt ez most is, az NVIDIA legújabb, középszegmensbe szánt videovezérlőjének, a GeForce 6800 XT-nek a piacra kerülése során, melynek debütálása kísértetiesen hasonlít a tavaly megjelent GeForce 6800 LE változatéhoz. A vállalat minden előzetes bejelentés vagy hírverés nélkül, meglepetésszerűen adta partnerei tudtára, hogy szállítja az új vezérlőt, mely a TSMC gyárában 110 nm-es gyártási technológiával készülő NV42 GPU-ra épül. Az ATI Radeon X800 GT ellenfeléül szánt, nyolc pixelfutószalagot alkalmazó GeForce 6800 XT teljesítménye a GeForce 6800 LE és a GeForce 6800 közé sorolható, a vezérlő mindemellett támogatja az SLI üzemmódot is, ezzel két kártya összekapcsolásával jelentősen növelhető a grafikus teljesítmény.


Az első GeForce 6800 XT – forrás: AKIBA PC Hotline

A gyártók közül elsőként a középszegmensben hagyományosan erős jelenlétet képviselő inno3D csapott le a GeForce 6800 XT-re; a PCI Express csatolóval ellátott típus (a kártyának a hírek szerint lesz AGP-s változata is) 128 megabájtnyi, 256 bites memóriabuszon kommunikáló, 350 MHz-es (effektíve 700 MHz-es) memóriát kapott, ezzel beigazolva az órajelet firtató korábbi pletykákat, legalábbis ami a memóriát illeti. A GPU órajeléről egyelőre nem szól a fáma, a híresztelések ugyanakkor 325 MHz-es működést jósolnak a grafikus processzornak.

Az inno3D GeFroce 6800 XT már kapható a japán piacon, a vezérlő fogyasztói ára átszámítva körülbelül 35 000 forint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés