NVIDIA: csúcs-GPU noteszgépekbe

Az NVIDIA ma jelenti be legújabb mobil grafikus processzorát, a GeForce Go 6800-at. A TSMC üzemében készülő, NV41M kódnevű lapka 5 vertex egységet és 12 pixel-futószalagot tartalmaz. A PCI Express felületű MXM modulon a GPU mellett 256 MB DDR, ill. GDDR3 memória kap helyet. A grafikus vezérlő alapórajele 275 MHz, a memóriáé pedig 300 MHz, ám megfelelő hűtéssel ellátott, például asztali számítógépeket helyettesítő notebookokban ezek az értékek 450/600 MHz-ig skálázhatók.

A GeForce Go 6800 támogatja a DirectX 9 Shader Model 3.0-t és a 64 bites pontosságú HDR-t (High Definition Rendering), ám a nem kifejezetten megahertzekhez kötődő szolgáltatások sora ezzel nem ér véget. A PureVideo technológiával az NVIDIA egy teljes mértékben programozható videoprocesszort vezet be. Ennek révén a GPU nagy felbontású, MPEG-2 és WMV tömörítésű anyagok dekódolását képes gyorsítani, és többféle képfeldolgozó algoritmust is biztosít a jobb minőség érdekében (csupán a felsorolás szintjén: mozgásadaptív, több képkocát figyelembe vevő de-interlacing, 3:2 pulldown és 3:2 edit correction, gammakorrekció, színhőmérséklet-állítás stb.).


[+]

Az NVIDIA a kategóriához illően ügyel az energiatakarékosságra is: a notebook erőforrásainak kímélését a PowerMizer 5.0 technológia segíti elő, melynek köszönhetően a GPU órajele és feszültsége dinamikusan, több lépésben változtatható, és a nagy grafikus teljesítmény és a hosszabb akkumulátoros üzemidő között többféle profil állítható be.

Bár a hasonló bejelentéseknél a gyártó adatait mindenképpen fenntartásokkal érdemes kezelni, úgy tűnik, hogy modernebb programok (Doom 3, Far Cry) is játszhatók lesznek az új videovezérlővel – akár magasabb felbontásokban és/vagy jobb minőségben is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés