NoteSlate, a százdolláros tablet

Az utóbbi idők tabletáradatában találkozhattunk jobb és kevésbé jó készülékekkel is. Ha a tablet szót meghalljuk, sokaknak már nem a gyakran tabletnek nevezett kifordítható érintőképernyős, hordozható számítógépek jutnak eszükbe, hanem valószínűleg az iPad vagy valamelyik androidos, windowsos táblagép. Ezekből viszont, ha ki is elégítik legtöbb igényünket, valami hiányzik általában, méghozzá az egyszerűség. Talán épp azért venné ezeket az ember, mert nincs szüksége a notebookok vagy netbookok rengeteg fölös szolgáltatásaira, csak egy kicsi, egyszerű eszközre lenne igény jegyzetelni, írni, rajzolni, vagyis tényleg a legegyszerűbb funkciókra. A piacon persze egyelőre nem sok ilyennel találkozhatunk.

A fekete változat be- és kikapcsolva [+]
A fekete változat be- és kikapcsolva [+]

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a NoteSlate megcsinálta. A hasonló nevű készülék egy végletekig leegyszerűsített, és a lényegre kihegyezett tablet, ami valószínűleg éppen ezen tulajdonságaival fog sokakat megfogni. Egy szimpla dizájnt kapott pár gombbal és óriási, a felületbe simuló képernyővel, ami egy színt jelenít meg (legalábbis egyelőre). Utóbbi tény sokaknak zavaró lehet, de a tervezők szerint amire szánják a NoteSlate-et, arra bőven elég egy szín is. A 310 x 210 x 6 mm-es (azaz durván egy A4-es lapnak megfelelő) méretű készülék 190 x 270 mm-es területű, 13”-es képátlójú, 750x1080 pixeles felbontású képernyője matt, monokróm E Ink érintőpanel. Nem szükséges megelégedni az alap világos hátteres, fekete betűs párossal, később többféle variációban is beszerezhető lesz majd. A tervek szerint fekete alapon kék, zöld piros és fehér, valamint fehér alapon fekete „tintás” változatok is lesznek, sőt egy fekete alapon négy színes (fehér, piros, zöld, kék) modellt is ígérnek.

A piros, zöld és kék verziók [+]
A piros, zöld és kék verziók [+]

Az energiatakarékos kijelző alkalmazásával az akkumulátor üzemideje is óriási. A gyártó 150-180 órát ígér, azaz folyamatos használat mellett 7,5 napig menne, munkanapra számítva pedig akár három hétig is használható. A mindössze 280 grammos NoteSlate három gombbal rendelkezik. Ezek az aktuális oldal mentésére, az előző oldalra ugrásra és az aktuális oldal törlésére szolgálnak. Hogy a további navigáció hogyan történik majd, egyelőre nem tudni. A tetejére kerülnek az USB, SD kártya és fülhallgató aljzatok, valamint a főkapcsoló és a stylus. A cég saját firmware-je, az NS Firmware 0.7 fog futni rajta, ami egyelőre az alap rajzolást teszi lehetővé. Az 1.0-s verzió a jegyzetek létrehozását és az MP3 hallgatást adja majd hozzá, az 1.5-ös PDF megjelenítővel, a 2.0-s pedig a tervek szerint OCR-es kézírás-felismerővel bővíti a funkciók listáját. Érkeznek Wi-Fi kártyás modellek is, amik nem lesznek felárasak az alapkészülékekhez képest. Ennek ellenére a NoteSlate külön figyelmeztet, hogy webes böngészés nem lesz lehetséges rajta.

A tervezett négyszínű kiadás [+]
A tervezett négyszínű kiadás [+]

A NoteSlate tehát egy leginkább egy mindennapi használatra tervezett, egyszerű tablet, ami kiváló lehet a skiccek, jegyzetek gyors rögzítésére akár diákoknak, tanároknak, tervezőknek. A legszimpatikusabb az egészben, az ára: az alap fekete modellt, mely érkezését júniusra datálják, 99 dollárért kívánják árusítani. A színes típusok decemberre várhatók majd.

A klasszikus és a fehér típusok [+]
A klasszikus és a fehér típusok [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés