nForce immár élesben!

Utoljára tíz napja adtunk hírt az nForce-ról, akkor azt írtuk, Németországban már fogható az MSI lapja, amely K7C12 néven fut. Ugyan kicsit gyanús volt, hogy tesztet azóta se láttunk róla, ráadásul az MSI site-ja is hallgat felőle, mint a sír, de mielőtt még mindenki egy jókora kacsát emlegetne, álljon itt rögtön pár fejlemény!

Egyrészt az MSI egyik site-ján már van róla infó (preview), ahol a pontos specifikációk is előkerülnek, ráadásul, az oldal alján ott virít a megjelenés (bejelentés) várható dátuma, bár hogy november melyik napján debütál a cucc, még mindig nem tudni..

Másfelől több külhoni site a napokban (leginkább tegnap) gőzerővel látott neki (nem referencia!) nForce-os lapokról készült teszteket publikálni, amelyek leginkább az MSI K7N420 Pro (MS-6373), illetve az ASUS A7N266 lapját mustrálják. Egyébként mindkét lapról elmondják a teszterek, hogy minden bizonnyal "ez" lesz az első kereskedelmi forgalomban is kapható darab, persze ez a legkevésbé fontos szempont..

Az MSI-ről az Ace's Hardware pengetett ki egy érdekes szösszenetet, amely az nForce (420D) Microstar-féle implementjét a tuning :) felől nézi: az eredmények "bámulatosak és borzalmasak", mert egyrészt a lap az IGP-ben helyet kapott MX-szel hajtva egész 154MHz-ig bírta az iramot (308MHz-es FSB/DDR RAM, a TwinBank vezérlő biztos elemében lehetett! :) ), ám amikor Johan a lap AGP slot-ját Ge2-vel, majd Ge3 Ti-vel tömte meg, a hatás elmaradt: a külső videókártyák mellett a lap "mindössze" 145/140MHz-ig, azaz 72/70MHz-es AGP-ig működött! Pedig a kártyák előzőleg már 76.5MHz-es AGP mellett is bizonyítottak..

"I am not sure but it seems that the integrated videocard compromises somewhat the signal integrity of the AGP slot."

Az okokat tehát ő sem igazán értette, jó lenne erről az NVIDIA/MSI véleményét kikérni..

Az ASUS lapja sem feltétlen nyerő darab, bár mindkét francia site (Clubic, hardware.fr), ahol már járt, alapvetően dicsérte. El kell azonban mondanunk, hogy bár az nForce South Bridge-dzsét (MCP) minden földi jóval kitömte az NVIDIA, az ASUS A7N266-os mobo igencsak meglepő módon külön LAN- (Realtek) és hangvezérlővel (CMI8738) a "hátán" érkezik! Mégis minek?.. Korábban egyébként pont a déli híddal szemben voltak fenntartások, ha jól emlékszem..


Előzmények

Hirdetés