Nem lesz egységes nagy kapacitású optikai médium

A japán Yomiuri Shimbun tudósítása szerint túl szűkösnek bizonyult a következő generációs, nagy kapacitású univerzális optikai médiummal kapcsolatos tárgyalásokra szánt időkeret. A Blu-ray Discet pártoló vállalatok, illetve a HD DVD mögött álló cégek a tavasz elején ültek először tárgyalóasztalhoz a Sony, illetve a Toshiba vezetésével, hogy kidolgozzanak egy egységes formátumot, és így elkerüljék a két inkompatibilis rendszer piaci versenyét.

A párbeszéd azonban viszonylag hamar megszakadt, melynek oka a megfigyelők szerint abban rejlett, hogy mindkét fél a saját megoldásának fölényét hangsúlyozta a másikkal szemben. Júliusban – nem utolsósorban a részvényesek nyomására és a vezető posztokon történt személycserék után – újrakezdődtek a tárgyalások; az egyezség körvonalazásának határidejéül augusztus végét szabták meg, hogy még legyen idő az év végére tervezett termékbemutatók előkészítésére, most mégis eredménytelenül távoznak a felek.

A tét nem csekély: időközben több kutatást is végeztek, amelyeket sokan kritizálnak ugyan elfogultságuk miatt, hiszen hol a Blu-rayt, hol a HD DVD-t hozták ki győztesnek – egy tanulságukat azonban senki nem vitatja: csak az egyik lehet hosszú távon a nyerő. A vásárlók nem lesznek hajlandók kétféle készüléket vásárolni újonnan beszerzett videóik lejátszásához, a filmstúdiók pedig nem fogják megduplázni a jogdíjakkal kapcsolatos és az előállítási költségeiket egy-egy új cím megjelentetésekor. Ráadásul az új generációs optikai tárolók nemcsak az asztali lejátszókban, hanem a majdani játékkonzolokban és természetesen a PC-kben is megjelennek, tovább bonyolítva az amúgy sem egyszerű helyzetet.

Jelen pillanatban nagyban folyik a helyezkedés; a Blu-ray tábornak nemrég sikerült megnyernie a Universal Music kiadót is, míg korábban a Microsoft a HD DVD alkalmazásáról nyilatkozott a későbbi Xbox 360 konzolokban – több jelentős piaci szereplő ugyanakkor nem látszik egyértelműen elkötelezettnek, és inkább a kivárásos taktikát követi. A versenynek egyelőre csak hátránya mutatkozik: késnek a készülékek és késnek a nagy felbontású filmek is, a korábban beharangozott mennyiségnek valószínűleg csak töredéke jelenik meg az idei ünnepi szezonra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés