Nem éppen fekete a GeForce GTX Titan Black

Az NVIDIA a lehető legnagyobb csendben mutatta be a GeForce GTX 780 Ti és a GeForce GTX Titan legjobb tulajdonságait összesűrítő GeForce GTX Titan Black VGA-t, mely ténylegesen átveszi a mára már eltűnt Titan helyét a 999 dolláros árszinten. Az új termék lényegében a GeForce GTX 780 Ti főbb paramétereit egészíti ki, ennek köszönhetően a kártya az NVIDIA GK110-es GPU-jára épül, és 2880 CUDA maggal dolgozik, a 384 bites memóriabuszhoz pedig 6 GB fedélzeti memória kapcsolódik. Utóbbi elsődlegesen a Titan öröksége.

Hogy érezzék a felhasználók a törődést a Titan Blackeken található lapka 889 MHz-en ketyeg, ami 14 MHz-es előrelépés a GTX 780 Ti-hez képest, míg a minimálisan garantált GPU Boost 980 MHz. A GDDR5 szabványú memóriák effektív órajele 7 GHz marad, tehát ebből a szempontból nincs változás. Az újdonság lényegében nagyon picit gyorsabb a GTX 780 Ti jelzésű verziónál, ami a picit magasabb órajeleknek köszönhető.


[+]

Lényegesebb változás, hogy a GeForce GTX Titan Black nem korlátozza extrém módon a lapkában található 960 darab dupla pontosságú feldolgozó használatát. Bár az NVIDIA alapértelmezett módban továbbra is csupán minden nyolcadik órajel során engedi a számítások elvégzését, ahogy ez a GTX 780 Ti-re is jellemző, de a driverben ez felülbírálható. Ilyenkor a dupla pontosság melletti tempó lényegében nem lesz korlátozva, viszont a magórajel némileg lecsökken, vagyis ezt a módot a játékokhoz nem érdemes használni. Persze a játékokban és lényegében a hétköznapi felhasználók számára készített programokban a speciális CUDA magoknak igazából semmi hasznuk, viszont egyedi igény esetén a GeForce GTX Titan Black már dupla pontosság mellett is jó teljesítményt kínál.

Tulajdonképpen a GeForce GTX Titan Black az extra 3 GB memóriát, illetve a kevés korlátozással működő dupla pontosságot kínálja a GeForce GTX 780 Ti-hez képest. A játékosok számára csak akkor érdemes ezt a hardvert választani, ha többmonitoros konfigurációkat használnak, hiszen egy kijelző mellett alig lesz gyorsabb a Titan Black a 780 Ti-nél, ami nem feltétlenül ér meg extra 300 dollárt. A CUDA alatti dupla pontosságra vágyó, és még játékosként is aktív réteg számára viszont jó alternatíva az új modell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés