MultiPlay, mindent tudó asztali DVD és CD szabvány

Az újraírható CD-lemez és meghajtó gyártókat tömörítő kereskedelmi szövetség, az Optical Storage Technology Association (OSTA) elfogadta az asztali CD és DVD egységek CD-R és CD-RW lemezek lejátszási képességének új specifikációját. A szinkronizált MultiPlay technológiát, amelyet az adattárolás egyik specialistája, az Oak Technology dolgozott ki, az OSTA a hónap elején ratifikálta.

A MultiPlay a MultiRead megoldáson alapul, aminek köszönhetően a PC-s CD-ROM és DVD meghajtók a CD-R és CD-RW lemezeket olvasni tudják. A MultiPlay egy másik komponense a CDA (Compressed Digital Audio) formátum támogatása, amely lehetővé teszi a lemezen tárolt tömörített anyagok, például mp3-ak közvetlen lejátszását. További előnye, hogy képes (például digitális videokamerák által rögzített) MPEG1 kódolású mozgókép és statikus kép lejátszására. Így lehetővé válik a családi fotóalbum PC-mentes böngészése (asztali DVD lejátszón). A CDA-t hivatalosan csak márciusban, a vegasi Consumer Electronics Show-n fogják bemutatni a nagyközönségnek.

A fogyasztók körében a technológia valószínűleg nagyon népszerű lesz. Ki ne szeretne olyan asztali DVD lejátszót, amely a haverjai mp3-as zenéivel is könnyedén elbánik? A válasz egyértelmű, a zenekiadók. A CD-RW egységek alacsony áruknak köszönhetően nagyon elterjedtek, ezért egyre többen rendelkeznek saját kezűleg írt lemezekkel, amelyeken vagy zenét vagy videofilmet (VideoCD) tárolnak. És ha már van az embernek egy jó kis házimozi-rendszere, akkor ne kelljen 17 colos monitor előtt kis teljesítményű hangfalakkal végignéznie a Mátrixot! Tehát igény van az új szabványra, csak az kérdés, hogy engedik-e elterjedni a zene- és filmkiadó cégek.


További információkat a www.osta.org/multiplay oldalon találhattok.

Azóta történt

Hirdetés