Masszív tuningra gyúr az MSI Radeon R9 290X Lightning VGA

Hirdetés

Az AMD Hawaii XT GPU-jára épülő, referencia megoldást alkalmazó csúcs-Radeon kártyák tavaly év vége felé vettek rajtot, azóta viszont szépen lassan bővül a termékpaletta azokkal a modellekkel, melyek az előirányzott specifikációnál többre képesek. Az MSI sem maradhatott ki ebből a sorból, hiszen ott van nekik a Lightning család, amelyet pontosan erre a célra tartanak fent. Ennek legújabb tagja az AMD Radeon R9 290X köré épül, és minden eddig megjelent ilyen kártyánál magasabb GPU-órajel eléréséért küzdöttek a mérnökök, miközben nem vették el a hardcore tuningosok kenyerét sem, mi több, inkább tovább egyengették azt.


[+]

A mintegy másfél kilós, egyedi, háromventilátoros TriFrozr hűtővel megbolondított, Military Class 4 komponensekből épített MSI Radeon R9 290X Lightning ugyanis az alap 6+8 tűs PCIe tápcsatlakozón felül még egy 8 tűs csatlakozóval rendelkezik, mely jelentős plusz áramfelvételt tesz lehetővé a 12+3 fázissal felvértezett vezérlő számára, így a specifikáció szerint 450 wattos TDP kerettel gazdálkodhatunk. Mindez komolyabb tuningnál jól jöhet majd, akárcsak a dedikált feszültségmérésre kialakított V-Check pontok, amivel a GPU, VRAM és PLL feszültségek monitorozhatók menet közben, de ugyanezen hármas hőmérséklete is figyelhető, valamint az üzemi feszültségük megváltoztatására is mód adódik.


[+]

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy Lightning alapból tuningolva érkezik, mivel az MSI mérnökei mintegy 80 megahertz pluszt pakoltak rá a GPU számára referenciaként megszabott 1000 MHz-es órajelére, ugyanakkora  4 GB GDDR5 VRAM effektív 5 GHz-es frekvenciáját nem piszkálták meg. Ez majd a tuningosok feladata lesz, akik erre a célra használhatják a 7 darab 8 milliméteres hővezető csőből és három (2x90 mm + 1x80 mm) ventilátorból álló, valóban méretes TriFrozr hűtőt, vagy a komolyabb eredmények érdekében ezt eltávolítva folyékony nitrogénes üzemmódba kapcsolhatnak (szó szerint), amihez egy másodlagos BIOS is rendelkezésre áll.


[+]

Az MSI hivatalos árat egyelőre nem közölt, de a hírek szerint 800 dollár körüli árcédulára van kilátás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények

Hirdetés