MSI blog: a monitoroknál is fontos a szem védelme

Számos olyan technológia van már, amely arra hivatott, hogy kímélje a szemünket.

A monitorokat rengetegen használják hosszú órákon át, akár napi szinten is, munkára, multimédiás tartalmak fogyasztására vagy játékra. Ha valaki sokat ül a képernyő előtt, akkor az egy idő után komolyan  fáraszthatja a szemet és az agyat is, ez pedig álmatlanságot, fejfájást, általános fáradékonyságot okozhat, és a koncentrálásban sem segít. Szerencsére egyre több olyan technológia áll már rendelkezésre, amelyek segítségével jelentősen mérsékelhetők ezek a káros hatások.

MSI Summit MS321UP
MSI Summit MS321UP [+]

Az MSI, mint a legtöbb nagy monitorgyártó, komoly energiákat fektet abba, hogy ezen a területen is hasznos, értékelhető megoldásokat tegyen le az asztalra. A tajvani konszern az elmúlt időszakban számos olyan funkcióval szerelte fel monitorai többségét, amelyek a szem védelmét szolgálják. Jöjjön most néhány konkrét példa, azaz olyan technológia, amely már bekerült egyes MSI monitorokba, melyek közt ívelt és sík kialakítású modellek egyaránt akadnak.

Kékfény-védelem: Az MSI Less Blue Light technológiájának bekapcsolásával radikálisan lecsökkenthető a kék színkomponens aránya. Ez azért fontos, mert a kék fény a kutatások szerint zavaróan hat az agyra, azt "üzeni" az elmének, hogy még nappal van, ami megnehezítheti az elalvást. Tehát végső soron álmatlanságot okozhat, rontja a pihenés minőségét, ami értelemszerűen rossz hatással van a felhasználó közérzetére és egészségére. Magától értetődően ez a funkció ront a kép minőségén, hiszen nem lesznek olyan pontosak a színek, viszont cserébe jobban pihen az ember.


[+]

Villódzás nélkül: A kijelzők egy részénél úgy oldják meg a fényerő változtatását, hogy gyorsabban vagy lassabban "villogtatják" a háttérvilágítást. Annak ellenére, hogy ez a legtöbb ember számára észrevehetetlenül gyorsan történik, mégis komoly megterhelést jelent a szem számára akkor is, ha nem érzékeljük, hosszabb távon a szem megerőltetését és fejfájást okozva. Ezért a gyártók igyekeznek erre más megoldást találni, így az MSI is, és már egyre több monitoruk, például az üzleti modellek és az AIO PC-k is megkapták a cég úgynevezett Anti-Flicker technológiáját, amely megakadályozza az említett szemfájdító villódzást.

Tükröződésmentesség: A képernyő esetleges tükröződése, a külső fények becsillanása a szem fáradását, kiszáradását és akár fejfájást is okozhat a vizsgálatok szerint. Az MSI kidolgozott egy olyan speciális vegyületet, amellyel bevonják képernyőiket, ezzel hatékonyan csökkentik a külső fények visszaverődését.

MSI MD271C
MSI MD271C [+]

Ergonomikus kialakítás: Az MSI mérnökeinek véleménye szerint nem csak a helyes testtartás miatt, hanem a szem kényelmének szempontjából is jelentőséggel bír a a képernyő megfelelő pozicionálása, tehát hogy a felhasználó a számára legkomfortosabb szögből és helyről nézze a kijelzőt. Ennek érdekében számos terméküknél lehetővé tették a képernyő döntését, forgatását és magasságának állítását is, ami egyébként más szempontok miatt is egy hasznos funkció.

Ívelt készülékház: Az ívelt kialakításnak szintén lehet jelentősége a szem kímélésében, ugyanis ilyenkor a képernyő szélei ugyanolyan messze vannak a szemtől, mint a középső része, ezért kevesebbszer kell a szemnek a fókuszt módosítani, aminek köszönhetően kevésbé fárad. Ez különösen a nagy képátlójú monitoroknál csökkentheti a szem terhelését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények