Modellszámozást vezet be az Intel?

Hirdetés

Az Intel a mega- és gigahertzekben kifejezett működési sebesség mellett modellszámokat is használ a jövőben processzorai teljesítményének jelölésére – írja a CNET. A vásárlók tájékozódását segítő rendszer bevezetését a gyártó kínálatában szereplő – azonos márkanév alatt forgalmazott – chipek közötti architekturális különbségek teszik szükségessé. A várakozások szerint a jelölési rendszer a második negyedévben, a Dothan magos Pentium M bemutatójával egy időben debütál, és fokozatosan kerül bevezetésre a teljes Pentium és Celeron családban.

A lap értesülései szerint a működési sebesség mellett feltüntetett modellszám nem az eltérő, hanem az azonos családba tartozó processzorok teljesítményének összehasonlítására szolgál. Így az új jelölés segítségével könnyedén megkülönböztethető lesz egy 533 MHz-es rendszerbuszt használó, 512 KB másodlagos gyorsítótárral rendelkező Northwood egy 800 MHz-es buszt igénylő, 1 MB cache-sel szerelt Prescott-tól. Az egyes generációk eltéréseire mutatnak rá a modellszámok a Pentium M és a Celeron család esetében is.

A megoldás bevezetése látványos fordulatot tükröz az Intel marketingstratégiájában. Korábban a vállalat – éppen a hasonló modellszámozást alkalmazó riválisok ellenében – dollármilliókat költött arra, hogy a felhasználókat meggyőzze: a teljesítmény egyedüli biztos mértéke az órajel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés