QLC-s vállalati SSD-kkel készül a Micron

A vállalat a másodlagos háttértárolók piacát célozza meg, ahol elsődlegesen a nagy tárkapacitás számít.

A Micron az A3 Technology konferencián leleplezett egy érdekes útitervet, amelyen láthatók az eddigi termékskálák idei kiegészítései. A dián láthatók, hogy jönnek a klienseknek és a végfelhasználóknak szánt NVMe SSD-k, de ennél is fontosabbak a QLC-s megoldások, amelyek a másodlagos háttértárolók piacát célozzák meg.

Erre a területre a vállalatok jellemzően percenként 7200 fordulaton pörgő, viszonylag nagy tárkapacitást kínáló merevlemezeket használnak, így az SSD-k tekintetében sem igazán a sebesség a fontos, elvégre ezek az egységek inkább csak adatok tárolnak. Az írás szempontjából a terhelésük nem lesz túl nagy, vagyis elsődlegesen az a lényeges, hogy sokszor lehessen róluk olvasni az információkat.

A Micron ennek megfelelően QLC-s, azaz cellánként négy bitet tároló, V-NAND flash lapkákat használó SSD-ket vetne be. A vállalat 512 gigabites, azaz 64 GB-os chipekkel dolgozna, és a konkrét, SATA interfészre kötött meghajtók tekintetében akár 8 TB-os kapacitásig is elmehetnek.

A QLC-s SSD-k persze árban valószínűleg nem veszik fel a versenyt a HDD-kkel, vagyis általánosan azért nem lesz szó igazán szoros versenyről, viszont van két tényező, amiben már az SSD-k a jobbak. Egyrészt az elérési idő nyilvánvaló, ebből a szempontból a mechanikus alapokon nyugvó merevlemez nem versenyképes. Másrészt fontos lehet az adatsűrűség, a 10 TB-nál nagyobb HDD-k ugyanis 3,5 hüvelykes megoldások, míg az SSD-knél hasonló kapacitás 2,5 hüvelykes formátummal is hozható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés