Itt az első QLC cellás SSD

A Micron műhelyéből kikerülő SATA csatolós 5210 ION meghajtók egyelőre a vállalati szférát célozzák meg.

A februári menetrendnek megfelelően megérkeztek a Micron cellánként négy bitet tároló V-NAND flash lapkákra épülő meghajtói, melyek a másodlagos háttértárolók piacát célozzák, és alapvetően a felhőszolgáltatók, adatközpontok és más, nagy tárkapacitást igénylő ügyfelek számára lesznek érdekesek. A SATA csatolóval rendelkező, 2,5”-es méretben elérhető 5210 ION SSD-k 1,92-7,68 TB közötti méretekben kerülnek piacra, így az ezen a téren használatos HDD-kkel szemben magasabb adatsűrűség érhető el velük.


[+]

Bár a Micron konkrét sebességi adatokat nem tett közzé, a Marvell 88S1074 vezérlőre épülő, és a cég korábbi 5200/5100-as szériába tartozó meghajtóin már megismert extrákat (például FlexCapacity) kínáló firmware-t használó SSD-k a SATA interfész kínálta sávszélességet azért olvasás közben jobbára képesek lesznek maximálisan kihasználni, és alighanem írásnál is túlszárnyalják majd a HDD-k sebességét. Persze a megcélzott szegmensben nem is annyira a sebesség, mint inkább a terhelhetőség lesz a kulcskérdés, annál is inkább, mert a QLC cellák a TLC-nél is rosszabbul teljesítenek ezen a téren. Azonban a Micron állítása szerint ez nem okoz problémát, amennyiben a napi terhelés 1 DWPD (azaz a meghajtó kapacitásának megfelelő napi adatmennyiség felírása) alatt marad. Ezzel együtt a meghajtókat a cég elsősorban olyan területekre ajánlja, ahol a terhelés 90 százaléka olvasási műveletekből áll, a folyamatos, maximális elérhető sávszélességgel végzett írással ugyanis jóval az 5 éves garanciaidőn belül tönkre fog menni az SSD.

Az 5210 ION meghajtók egyelőre a Micron kiemelt partnerei számára érhetőek el, szélesebb körben ősszel számíthatunk rájuk – és az árazás, illetve a pontos specifikációk is akkorra várhatóak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés