Hirdetés

Megvalósítható a memória elemzése a Vulkan új kiterjesztésével

Az 1.1.156-os specifikációban elérhetővé vált a VK_EXT_device_memory_report , amely a programfejlesztéshez kínál komoly segítséget.

A Khronos Group bejelentette a Vulkan API 1.1.156-os verzióját, amely egy fontos fejlesztést hoz az ipar számára. Ez részben kapcsolódik az előző év novemberében leleplezett, VK_KHR_performance_query kiterjesztéshez, amely lehetővé tett egy olyan egységes mechanizmust, amivel lekérdezhetők a teljesítményszámlálók, így pedig egy olyan profilozó is tervezhető, amely gyártótól függetlenül működik, vagy akár pusztán egy készülő, Vulkan API-t használó alkalmazásba is beleírható ez a funkció.

Az előbbi újítás a VK_EXT_device_memory_report kiterjesztésben teljesedik ki, ami lényegében lehetővé teszi azt, hogy az adott alkalmazás részletes információkat szerezzen a memóriahasználatról. Maga a fejlesztés fontos, mivel jelen pillanatban az AMD kínál egyedül olyan fejlesztőeszközt, amely konkrét képet tud adni erről, és a vállalat memóriaelemzője csak a Radeonokon működik. Bár ez így sem rossz, hiszen a memóriamenedzsmentet érintő tipikus problémák nem gyártóspecifikusak, de némelyik hiba sajnos az, és ezeket a Radeon Memory Visualizer csak a Radeonokon tudja feltérképezni.

A Google általá kidolgozott VK_EXT_device_memory_report kiterjesztés ugyanakkor gyártófüggetlen, és egy készülő, Vulkan API-t használó alkalmazásba is bele lehet írni. A rendszer működéséhez egyébként egyáltalán nem szükséges a VK_KHR_performance_query kiterjesztés, de együtt hasznosabbak.

Várhatóan mindegyik gyártó biztosít majd rá kompatibilis Vulkan implementációt, a későbbiekben ez kötelező is lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés