Megjelent a VIA új mobil lapkakészlete

Hirdetés

A lapkakészleteket, processzorokat és egyéb IC megoldásokat gyártó VIA Technologies a mai napon bejelentette új, mobil számítógépekhez fejlesztett alaplapi lapkáját, a VN800 típusjelű vezérlőt. A VIA-nak ez az első, C7-M és Pentium M processzorokkal egyaránt kompatibilis, DDR2 memóriavezérlővel ellátott lapkakészlete az Intel termékei által uralt mobilpiacon.

A VN800 a már jól ismert, a rendszermemóriából táplálkozó S3 Unichrome Pro integrált grafikus motort tartalmazza, mely fejlett MPEG-2 gyorsító és rendering (Adaptive De-interlacing, Video Deblocking) funkcióival gondoskodik a jó minőségű, akadozásmentes videolejátszásról. A lapkakészlethez mindemellett igény szerint külső vezérlő is csatlakoztatható, mellyel AGP 8x csatolószabványon keresztül kommunikál a rendszer.

A VIA Flexi-Bus technológiáját alkalmazó lapkakészlet egyaránt támogatja a C7-M és a Pentium M processzorokat, mindemellett a memóriavezérlő DDR2 szabványú modulokat fogad, ami a korábbi DDR megoldásokhoz képest energiatakarékosabb működés mellett ígér nagyobb sávszélességet. A lapka tervezése során a VIA komoly hangsúlyt fektetett a fogyasztás mérséklésére, így a vezérlő a gyártó C7-M processzorával párban jelentős mértékben csökkentheti a noteszgép fogyasztását.

A VN800 a V-Link buszon keresztül teremt kapcsolatot a déli híddal, így a lapka többek között képes együttműködni a népszerű VT8237A I/O vezérlővel, továbbá egy sor más, a cég által gyártott kiegészítő áramkörrel, melyek segítségével a VN800-at tartalmazó noteszgépeket Serial-ATA merevlemezzel, 6 vagy 8 csatornás audiorendszerrel, gigabites, vagy vezeték nélküli hálózati csatolóval, illetve a szokásos USB 2.0 kapukon túl FireWire portokkal lehet ellátni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés