Meghiúsult az Intel és a TSMC egyezsége

Az Intel még az elmúlt évben kötött egy érdekes megállapodást a TSMC-vel, mely lehetővé tette volna a tajvani bérgyártónak az egy vagy több Atom processzort tartalmazó egyéni SoC (System-on-Chip) rendszerek tervezését és készítését. A partnerkapcsolat kialakítását a TSMC alacsony energiafogyasztású CMOS technológiája indokolta, melyhez hasonlóval nem rendelkezik a Santa Clara-i óriáscég. Ezenkívül az ARM architektúrákra alapozó processzorok gyors fejlődése is problémát jelent, így az Intel a SoC-ok területén is konkurenciát akart teremteni az egyre komolyabb versenytársaknak.

Sajnos a tervek nem úgy alakultak, ahogy azt a vállalatok előre elgondolták, így az Intel bejelentette, hogy bizonytalan időre elvetik az Atom alapokra építkező egyéni SoC lapkák tervezésének lehetőségét. Az indok rendkívül egyszerű: nem volt érdeklődő. A vállalatok valószínűleg nagyobb jövőt látnak az ARM architektúrában, ami a jelentősen jobb fogyasztási mutatókra vezethető vissza. A TSMC-vel nem szakad meg teljesen a kapcsolat, hiszen a Moorestown platformhoz a tajvani félvezetőgyártó készíti a Langwell kódnevű I/O hubot.

Az kiszivárgott információk szerint a két vállalat továbbra sem mondott le az Atom SoC-okat érintő tervekről, így a jövőben bármi történhet ezen a vonalon. Az ARM azonban már most számos partnert maga köré gyűjtött, akik meglehetősen tempósan fejlesztik a saját megoldásaikat. Ennek köszönhetően lépéselőnybe kerültek, hiszen az Intel Atom magok licencelése után még csak nem is érdeklődnek a cégek, ezzel szemben a konkurens megoldásait már aktívan gyártják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés