Még a nyáron befut a GeForce GTX 1060

Az újdonság papíron nagyon hamar itt lesz, de a gyakorlati megjelenésre picit többet kell várni.

Az NVIDIA hamarosan leleplezi a GeForce GTX 1060 jelzésű VGA-t, amelyről egyelőre csak felszínes adatok vannak, de biztosan megérkezik a nyár folyamán. Utóbbi a gyakorlati megjelenésre vonatkozik, mivel a bejelentés csak papíron történik meg a hónap első felében.

A lapkáról sok a titkolózás a gyártók berkein belül. A logika azt diktálja, hogy ez már a GP106-os modell lesz, hiszen viszonylag kevés waferrel dolgozik az NVIDIA a TSMC-nél, így a waferekből kinyerhető lapkák számát érdemes növelni, amire egy fizikailag kisebb méretű GPU a megoldás. Ugyanakkor nem kizárt, hogy egy kvázi megfelezett GP104 lesz a termékeken, de az sem elképzelhetetlen, hogy lesznek olyan modellek, amelyek GP106-ot, és olyanok is, amelyek csonkított GP104-et kapnak. Ugyanolyan paraméterezés mellett a teljesítményük megegyezik, és hasonló fogyasztási szint is beállítható, vagyis a vásárló nem fogja érezni a különbséget.

A GeForce GTX 1060-ban a hírek szerint 1280 CUDA mag lesz, a memóriabusz pedig 192 bites. Nyilván ehhez GDDR5 szabványú memóriák társulnak. Sajnos nagyjából ennyi az az adat, amit nagy bizonyossággal le lehet írni, így az órajelekről egyelőre nincs konkrét információ. Annyit azonban megtudtunk, hogy az új VGA elméleti számítási teljesítménye valamivel 4 TFLOPS fölött lesz. Ebből már lehet számolgatni, de még így is sok az ismeretlen.

Szintén megtudtuk, hogy a memóriakonfiguráció 3 vagy 6 GB lesz. Nyilván előbbi olcsóbb, így a piac nagyobb szeletét lehet lefedni. Jó hír, hogy a nem túl kedvelt flex memóriavezérlést ezúttal elkerüli az NVIDIA, tehát a 3 és 6 GB tényleg 3 és 6 GB-ot jelent. 3 GB-osból egyébként nem lesz referenciamodell, így azzal a gyártók hozakodhatnak elő.

Az árazás egyelőre képlékeny, de a 6 GB-os verzió 250 és 300 dollár közé várható, míg a 3 GB-os gyártói modelleknek referenciamodell hiányában nem lesz az ajánlott ára – valószínűleg a nagyobbik verzióhoz képest 30-40 dollárral lesznek olcsóbbak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés