Még kisebb merevlemez még nagyobb tárhellyel

Az egyhüvelykes merevlemezek, illetve az ilyeneket tartalmazó, memóriakártya méretű tárolóegységek az IBM, később Hitachi Microdrive-ok révén váltak közismertté a fogyasztói piacon, noha – különösen igaz ez az aktuális helyzetre – a gyártónak ma már komoly ellenfelekkel kell megküzdenie ebben a szegmensben is. A Hitachi jelenleg 6 és 8 GB kapacitású miniwinchestereket kínál, ám a merőleges adatrögzítési technológia (perpendicular recording) jóvoltából a hírek szerint küszöbön áll a 10 GB-os változat bejelentése is.

Ami a bejelentést illeti, a Seagate ezúttal gyorsabbnak bizonyult, hiszen az eddig ugyancsak 8 GB maximális tárkapacitású ST1 egységei után bemutatta a 12 GB-os ST1.3-at, mellyel még a Cornice 10 GB-os csúcsmodelljét is lekörözi – igaz, terméke csak a harmadik negyedévben kerül piacra. A hordozható médialejátszókba, kamerákba, PDA-kba, telefonokba, USB-s adattárcákba szánt eszköz nem csupán a befogadható adatmennyiség tekintetében javult, hanem mérete és fogyasztása is csökkent: 42,8 x 36,4 x 5 mm helyett 40 x 30 x 5 mm helyet foglal, étvágya pedig 30 százalékkal mérséklődött az előző generációhoz képest.

Az IDE csatolós ST1.3 maximális adatátviteli sebessége 11 Mbps, átlagos hozzáférési ideje íráskor 22, olvasáskor 20 ms. Az adatfolyam folytonosságáról a korábbiakhoz hasonlóan a RunOn technológia gondoskodik. A mozgásérzékelővel és a leejtések következményeit kivédeni hivatott G-Force Protection mechanizmussal felvértezett merevlemez 2000g-s, 1 ms ideig tartó gyorsulásnak képes ellenállni üzem közben és kikapcsolt állapotban egyaránt. A Seagate lehetővé teszi a rázkódásvédelem gazdakészülékben történő implementálását is, az ehhez szánt, lebutított egységek üzem közben maguktól „csak” 400g-s (1 ms-os) gyorsulást tűrnek el meghibásodás nélkül.

A Seagate elsőként készülékgyártók számára értékesíti új termékét, arról egyelőre nincs hír, mikor jelenhet meg az USB portra csatlakoztatható Pocket Hard Drive vagy a CompactFlash formátumú Photo Hard Drive szériában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés