2019. augusztus 18., vasárnap

Útvonal

Hírek » Adattároló rovat

Rekordot dönt az új gepárdcsalád

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: TG Daily

A Seagate új, PMR-rendszerű merevlemezcsaládja gyorsabb és nagyobb kapacitású elődjénél.

A világ vezető merevlemezgyártójaként jegyzett Seagate a mai napon bejelentette, hogy az iparágban elsőként szállít olyan 3,5 hüvelykes merevlemezeket, melyek az először a kisebb méretkategóriában bevezetett merőleges adatrögzítési technológia (perpendicular recording) előnyeit kamatoztatják. A PMR eljárást alkalmazó 3,5 colos háttértárra vágyakozó otthoni felhasználóknak azonban néhány hónapot még biztosan várniuk kell, a Seagate ugyanis elsőként a vállalati szegmensbe, főként szerverfeladatok ellátására fejlesztett Cheetah termékcsaládot ruházta fel ezzel a technológiával.

A Cheetah 15K.5 merevlemezcsalád az új rögzítési technológiának köszönhetően nemcsak megduplázza elődje maximális kapacitását, de a gyártó szerint az amúgy is rendkívül fürge 15K.4 modellekhez képest hozzávetőlegesen 30 százalékkal nagyobb teljesítményre is képes. Az Ultra 320 SCSI, soros SCSI (SAS) vagy Fibre Channel technológiával kommunikáló merevlemezek másodpercenként 73-125 megabájt adatot képesek tartósan mozgatni, ezzel átlépve a sokáig elérhetetlennek tűnő 100 MB/másodperces határt. A Cheetah 15K.5 mindemellett ugyanolyan megbízható maradt, mint elődje; a gyártó 1,4 millió üzemórában határozza meg a két meghibásodás közt eltelt időt (MTBF).

A 15 000 fordulat/perces motorral szerelt villámgyors merevlemezek 300 GB (négylemezes), 147 GB (kétlemezes) és 73 GB (egylemezes) kapacitással kerülnek kereskedelmi forgalomba a nyár elején, az OEM partnerek részére azonban már most megkezdődött a szállítás. A rekorder háttértárak ára egyelőre ismeretlen.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.