Egy darabig nem kap utódot a MediaTek Helio X30

A cég szünetelteti a csúcskategóriás fejlesztéseit, pedig a SoC kifejezetten jól sikerült.

A MediaTek pár éve jelentette be, hogy a csúcskategóriás ultramobil eszközöket is ki szeretnék szolgálni a megfelelő rendszerchipekkel, aminek hatására 2015-ben bemutatkozott a Helio X20, amit később követett a Helio X30. Mindkét modell igen érdekes volt, és tulajdonképpen ezekkel a vállalat tényleg be tudott lépni a csúcskategóriába, hiszen az akkori konkurens modellekkel szemben a lapkák igencsak helytálltak.

Hirdetés

A két termék között viszont komoly különbség volt, ugyanis amíg a Helio X20-ra viszonylag sok partner épített valamilyen ultramobil eszközt, addig a modernebb, Helio X30 csupán két okostelefonba került bele. Egy kisebb cégnek ez is elég lenne, a MediaTek számára azonban ez csalódás, főleg azután, hogy az előd sikeres volt.


[+]

Emiatt dönthetett úgy a cég, hogy egy kicsit parkoltatja a csúcskategóriás fejlesztéseket. Finbarr Moynihan, a MediaTek nemzetközi eladásokért felelős menedzsere a Gearburn számára elmondta, hogy elsődlegesen az új, prémium kategóriás eszközök kiszolgálására fókuszálnak a zászlóshajók helyett. A szakember szerint az volt a Helio X30 problémája, hogy nem találta meg a maga piacát, ugyanis az integrált modem nem volt elég jó bizonyos régiókra, és eközben a kínai gyártópartnerek jellemzően nem adnak ki csúcskategóriás telefont, vagyis számukra az említett SoC túlságosan is fejlett és drága volt.

Azt nem tudni, hogy meddig tart a szünet, nyilván a MediaTeket érdekli a csúcskategória, de egy-két telefonért nem éri meg megfelelő lapkát fejleszteni. A vállalat számára sokkal célszerűbb a szimplán prémium szintet célozni, amivel ugyan kimaradnak a gyártók zászlóshajóiból, de rengeteg kínai partnerük kínál olyan eszközöket, amelyeket valamivel a középkategória fölé pozicionálnak, és így nem túl drágák a kínai lakosság számára, miközben még technikailag is viszonylag fejlettek. Ezen a területen a MediaTek nagyon erős, így nem véletlen, hogy a jövőben erre fókuszálnak, amíg szerencsét nem próbálnak megint a csúcskategóriában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés