A gépi tanulás felé kacsingat a MediaTek

Az év közepén írtunk a MediaTek Helio X20-s rendszerchipről, amely meglepetésre tízmagos megoldás lesz, ráadásul igen egyedi Big.Little koncepcióval. Azóta már kiderült a lapka többi paramétere is, így például az IGP típusa, illetve az egyik érdekes titka is, ha lehet így fogalmazni.

Hirdetés

A Helio X20 SoC azonban egy jóval komolyabb fejlesztés lesz a MediaTek számára, mint aminek elsőre kinéz. A vállalat nagyon érdeklődik a gépi tanulás iránt, és kifejezetten ezért fejlesztették ki az MCSI, vagyis a MediaTek Coherence System Interconnect legújabb verzióját. Ezt CorePilot 3.0-nak is szokás nevezni, és lényegében lehetővé teszi, hogy a lapkán belül működjön az összes processzormag, az integrált grafikus vezérlő, a beépített DSP-k illetve az ISP. Ez a MediaTek által erősen támogatott HSA platform kapcsán ismerősen cseng, hiszen ez a kezdeményezés teszi lehetővé, hogy az egyes részegységek ugyanazt a memóriaképet lássák, így a programozó mindig azon a részegységen futtathatja a feladatot, aminek az a legjobban fekszik.

Nyilván a gépi tanulás esetében messze a legfontosabb funkció a mátrixszorzás (GEMM), amelyben az integrált grafikus vezérlők a császárok, de jól jönnek a processzormagok és a DSP-k is. A MediaTek Helio X20 ugyanakkor egyfajta nulladik generációs terméknek fogható fel a gépi tanulás szempontjából. A rendszer kap egy megfelelő fejlesztőkörnyezetet, amelyen az érdeklődők elkezdhetnek dolgozni, és igazából a vállalat a későbbi fejlesztésekkel repül majd igazán rá erre a piacra. Az érkező új lapkák valószínűleg lényegesen gyorsabbak is lesznek.

A MediaTek azt sem tagadja, hogy nagyon érdeklődnek az önvezető autók piaca iránt, és az ilyen autókba például a Helio X20 már jó választás a hardver képességeit tekintve, viszont ezeknek az autónak meg kell tanítani a megfelelő reakciót az egyes helyzetekre, amelyhez erős adatközpontok kellenek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés