Hi​rd​et​é​s​

2018. január 23., kedd

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

Izgalmas, kijelzőkezelésben élen járó VGA-val erősít a Matrox

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A C900-as a korábbi két modellhez hasonlóan AMD grafikus vezérlőt használ.

A Matrox másfél évvel ezelőtt jelentette be, hogy felhagynak a saját fejlesztésű professzionális GPU-k tervezésével, így bizonyos tekintetben az AMD partnerévé válnak, ami a reményeik szerint segítheti a felemelkedésüket. Kezdésnek rögtön két új VGA-t mutatottak be, amelyek igazából radikális újításokat nem tartalmaztak, például a direkt konkurens FirePro modellekhez képest, de arra jók voltak, hogy a Matrox újra alternatíva lehessen, elsődlegesen az egyedi PowerDesk szoftvercsomag miatt.

Az eladások alapján az irány pozitív, de ahhoz, hogy a Matrox ténylegesen a régi fényében pompázzon jóval többet kell kínálnia a gyári AMD megoldásoknál. Ezt próbálja megtenni a C900-as professzionális VGA, amely ugyan továbbra is egy AMD grafikus vezérlőt használ, bár most egy meg nem nevezett opciót, és a kijelzőkezelés szempontjából az aktuálisan elérhető legjobb alternatívának tekinthető, ezek mellett pedig támogatja a DirectX 12, az OpenGL 4.4 és az OpenCL 1.2 API-kat.

A Matrox az újdonságot összesen kilenc kijelző egyszerre történő meghajtására tervezte, ehhez a hátlapján kilenc darab mini HDMI 1.4-es interfész található. Ez egy érdekes választás a hasonló piacra tervezett professzionális VGA-khoz képest, hiszen itt jellemzően a mini DisplayPort 1.2 szokott előtérbe kerülni, de a valóság az, hogy a megrendelők nagyon nagy része még mindig HDMI aljzattal rendelkező kijelzőket használ. Persze az összeköttetést meg lehet oldani átalakítóval, de előnyösebb, ha a termék natívan HDMI kimenettel érkezik. Egy csatlakoztatott kijelző maximum 1920x1200 pixeles felbontású lehet és 60 Hz-es képfrissítés alkalmazható rá. Mindemellett maximum három darab független nyolccsatornás hangfolyam továbbítható a kijelzők hangszórói felé.

Fontos kritérium, hogy a Matrox C900-ra hármasával köthetők kijelzők, és ezek felbontásának mindenképpen azonosnak kell lennie. Minden bizonnyal egy trükköt alkalmaz a Matrox a C900-on, amely az eddigi adatok alapján valószínűleg úgy működik, hogy az AMD GPU-jából három kijelzőnek megfelelő, maximum 5760x1200 pixeles kép lesz kivezetve, amelyeket egy külső vezérlőlapka oszt el a kijelzőtriókra.

A 75 watt alatt fogyasztó, x16-os PCI Express 3.0-s csatolóba helyezhető VGA-n 4 GB-nyi GDDR5 szabványú memória található, de sajnos az órajelekről a Matrox nem beszél, persze nagyon valószínű, hogy a kijelzőfalak kezelése nem okoz majd gondot a terméknek. Beépített framelock támogatás is van, amivel több C900-as kártya, vagy egy C900-as és egy C680-as párosítása mellett nagyobb kijelzőfalak hajthatók meg. Természetesen a framelock kábelt külön kell majd megvásárolni, de mellé nem kell semmi, hogy a kijelzőkön a képi adat tökéletes szinkronban legyen. Az újdonság párosítható még a Matrox Mura IPX sorozatú bővítőkártyákkal is.

A Matrox C900 három év garanciával rendelhető. A vállalat a potenciális vásárlóknak igény esetén bővebb felvilágosítást is ad. Az újdonság ára nem publikus, de az bizonyos, hogy egyáltalán nem lesz olcsó.

Gyártók, szolgáltatók

H​irde​t​é​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.