A Matrox és az AMD után ered az NVIDIA NVS 810

Az NVIDIA a Quadro termékcsalád szempontjából a videofalakhoz tervezett termékeket nem igazán tekintette prioritásnak, aminek a legfőbb következménye az lett, hogy az AMD és a Matrox meglépett ezen a területen. Ezt persze lényegében közös erővel érték el, hiszen utóbbi cég is átnevezett FirePro megoldásokat használ saját szoftverrel. Az NVIDIA lemaradása különösen az extrém méretű videofalak területén volt nagy, mivel a konkurensek megoldásaival olyan gép is építhető, amely akár 36 kijelzőt is meghajt hat VGA behelyezése esetén. Ennek az NVIDIA a közelébe nem ért, de az új fejlesztés most némileg változtat ezen.

Az NVS sorozat egy ideje már elhagyta a Quadro jelzőt, mivel eléggé speciális kategóriának mondható a professzionális piacon. Ez persze nem jelent semmit, hiszen a professzionális meghajtók ezekre a termékekre is vonatkoznak, de akkor is túl kevés volt a meghajtható kijelzők száma. Az eddigi csúcsmodellnek tekinthető NVS 510-ből ugyanis négyet lehetett egy gépben használni, ami maximum 16 kijelző meghajtását eredményezte. Az új NVS 810 azonban megduplázza az egy VGA-ról meghajtható kijelzők számát, így négy NVS 810-zel már 32 kijelző kezelése lehetséges.

Egy ilyen NVS 810-es VGA-n két darab GM107-es GPU kapott helyet, amelyekhez egyenként 2 GB-nyi DDR3 szabványú fedélzeti tár társul. Az aktív CUDA magok száma GPU-nként 512 darab lesz, illetve a hátoldalon nyolc darab mini DisplayPort 1.2 interfész található. Ez azt jelenti, hogy egy grafikus vezérlő egyszerre négy darab 4K-s kijelzőt kezel.

Az NVS 810 TDP fogyasztása 68 watt, amit nehéz úgy értékelni, hogy az NVIDIA nem hozta nyilvánosságra a termék órajeleit, de a videofalakhoz minden bizonnyal elegendő erő került bele. A kijelzőkezelést ezúttal is az NVIDIA Mosaic szoftver biztosítja majd, de ez a korábbi NVS modelleknél is így volt.

Az NVS 810 ugyan még mindig le van maradva a konkurens csomagokhoz képest a videofalakhoz használható kijelzők maximális számát tekintve, de 32 kijelző meghajtása szempontjából már előnyös, mivel négy NVS 810 már meg tudja oldani a feladatot, amire más csomag ma nem képes a piacon. Pont ez az a terület, amit az NVIDIA megcéloz az új termékkel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés