Mától az Olympus Stylus 1 a gyártó új csúcskompaktja

Hirdetés

Tükörreflexes kezelhetőséget ígér kompakt méretben az Olympus új, prémiumkategóriás fényképezőgépe, amelynek lelke egy 1/1,7”-os, hátulról megvilágított, 12 MP-es BSI CMOS érzékelő,  amelyre egy ekv. 28-300 milliméter gyújtótávolsági tartománnyal rendelkező, végig f/2.8-as kezdő fényértékű i.Zuiko Digital optika rajzol. Az Olympus Stylus 1-ben a gyártó saját TruePic VI jelfeldolgozó processzora tevékenykedik (ez felel többek között a hatékony zajszűrésért és a tipikusan „Olympusos” színekért).

Bár az Olympus Stylus 1 tartalmazza a márka OM-D családjába tartozó fényképezőgépekben megismert és megszeretett szolgáltatásokat, mint például a vezeték nélküli kommunikációért felelő Wi-Fi-t, a gyors „Fast AF” autofókusz rendszert, vagy az 1,44 millió képpontos, beépített elektronikus keresőt, azért örökölt egy fontos apróságot az XZ-2-től is, azaz konkrétan a hibrid vezérlőgyűrűt (az objektív körüli vezérlő), mely a legfontosabb beállítások manuális és digitális kiválasztását is lehetővé teszi. Azonban mindenképp érdemes kihangsúlyozni e masina egyértelműen legfontosabb részletét, a minimális méretre összecsukódó lencserendszert, ami a fotómasina csupán 56,5 milliméteres mélységében is elfér. A nagy átmérőjű objektív beépített, VCM képstabilizátor mechanizmust kapott, mely szinte teljesen kiküszöböli a gép rázkódásából, illetve a bemozdulásból eredő elmosódott, életlen felvételeket. A fotós kényelmét szolgálja az automatikusan nyíló és záródó objektívsapka, aminek köszönhetően többé nem kell azzal foglalkoznunk, hogy a gép bekapcsolása előtt vajon levettük-e azt a frontlencséről, vagy sem.

Ha már említést tettünk a kényelemről: igaz, hogy a Stylus 1 kompakt felépítésű (csupán 116 x 87 x 56,5 mm), a kényelmes és biztonságos kezelhetőségről a gumírozott markolat és a hátlapon található hüvelykujjtámasz gondoskodik. Ráadásul a kezelőszervek elrendezése, elhelyezése is a problémamentes fotózás tükrében lett kivitelezve. Az egyéni igényeknek megfelelően beállítható, analóg/digitális hibrid vezérlőgyűrű mellett a leggyakrabban használt paraméterek (például rekesz, zársebesség, expozíció stb.) a gép felső részén található másodlagos vezérlőtárcsához is rendelhetők. Ezáltal úgy választhatjuk ki a megfelelő beállításokat, hogy szemünket nem kell levennünk a témáról, sem a keresőről. Analóg üzemmódban a vezérlőgyűrű folytonosan siklik zoomolás és fókuszálás közben, míg digitális üzemmódban a funkciók egy menübe rendezhetők és az Fn2 gombbal választhatók ki.

A készülék érzékenységi tartománya ISO 100-12 800 között állítható be a kívánt értékre, míg a záridő 1/2000-60 mp közötti értéket vehet fel. A hátoldalon található kijelző dönthető, érintésérzékeny és 1,04 millió képpontos felbontással bír. A 402 grammos kis bestia feketében lesz kapható idén novembertől, hazai fogyasztói ára egészen pontosan bruttó 194 990 forint lesz, amihez az Olympus Mintaboltban három év garanciát kapunk.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés