Már szállítják a PCM memóriachipek mintáit

Az Intel és az STMicroelectronics 2003-ban hozta létre azt a közös fejlesztési programot, melynek célja a fázisváltáson alapuló, tartalmát frissítés nélkül is megőrző memóriatípus, a Phase Change Memory (PCM vagy PRAM) létrehozása volt. A két gyártó friss bejelentése szerint megkezdődött a PCM lapkák első mintáinak kiszállítása, így a partnereknél is kezdetét veheti az újfajta memóriára épülő eszközök kidolgozása. Az Alverstone kódnevű chip először a 2006-os VLSI Symposiumon mutatkozott be, 90 nm-es csíkszélességgel készül, kapacitása pedig 128 megabit. Az Intel tájékoztatása szerint a PCM nem csupán sokkal gyorsabb a flashmemóriánál, de jóval több írás-törlés ciklust bír ki, azaz hosszú távon is megbízhatóbb.

A fejlesztések továbbvitelére és egyebek mellett a PCM gyártására az Intel és az STMicroelectronics egy vegyesvállalatot hoz létre Numonyx néven. Az új cég az eredeti tervek szerint már tavaly megkezdte volna működését, és a gyártást is hamarabb beindították volna, azonban a Numonyx indulása végül 2008 első negyedévének végére tolódott. Azt egyelőre nem tudni, mikor zárul le az evaluációs szakasz, mely után kezdetét veheti a PCM tömegtermelése.

Az Intel és az STMicroelectronics az ISSCC konferencián közben újabb előrelépésről számolt be a PCM történetében, elkészültek ugyanis az MLC (multi-level cell) rendszerű, azaz egy cellában több bit tárolására képes chip működőképes prototípusai. Ez a lapka is 90 nm-es csíkszélességű, kapacitása már 256 megabit. A módszer nagyobb adatsűrűségű, vagyis jobb ár/érték arányú tárolók előtt nyitja meg az utat, sebesség tekintetében pedig az MLC PCM gond nélkül hozza a gyorsabb SLC flashmemóriák teljesítményét.

Ed Doller, a Numonyx leendő technológiai igazgatója az utóbbi 40 év legjelentősebb előrelépéseként értékelte a PCM megszületését a nem-felejtő memóriák terén. Hozzá kell tenni, hogy a flash helyére több más konkurens technológia is igyekszik befurakodni, ám a gyártás korai beindításával a PCM valóban komoly előnyre tehet szert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés