Luxuskörülmények szervereknek

Hirdetés

A Dataplex Kft. meghívására ma bejuthattunk Közép-Európa legnagyobb, biztonság és rendelkezésre állás szempontjából is vezető adatközpontjába. Ehhez nem kellett sokat utazni, hiszen a létesítmény Budapest VIII. kerületében található; két szinten összesen 8800 m2 technikai területtel fogadja az ügyfelek informatikai eszközeit.

A szolgáltatások között elsődleges az elhelyezés lehetősége, a rackszekrényektől kezdve a nagyobb, ráccsal elkülönített kolokációs cellákon át a kiemelt ügyfeleknek szánt, 100 m2-esnél is nagyobb dedikált helyiségekig terjed a bérelhető helyek választéka. Ehhez infrastruktúraszolgáltatások kapcsolódnak, melyek egyebek mellett a fizikai biztonságot, a hálózati csatlakozást, az optimális környezeti feltételek fenntartását foglalják magukban. Egy újabb szolgáltatás az üzletmenet folytonosságát segíti, így egy cég telephelyén bekövetkező kiesés esetén akár az adatközpont területéről is folytatható a munka, ezenkívül a Dataplex adathordozók tárolását is vállalja. A beköltöző ügyfeleket nem kötik telekommunikációs szolgáltatóhoz. Bár a Magyar Telekom 2006 tavaszán a Dataplex 100 százalékos tulajdonosává vált, az adatpark sem rövid-, sem hosszútávon nem kívánja anyavállalatát priorizálni. A Gazdasági Versenyhivatal feltételei mellett saját üzleti érdekei is azt diktálják, hogy minden érintett szolgáltató számára lehetővé tegye az ügyfelek ellátását az adatközpont területén. Ennek hozadéka az is, hogy az ügyfeleknek a most jelen lévő 20 szolgáltató jóvoltából nemcsak sávszélesség-probémákkal nem kell szembesülniük, de ráadásul akár több szolgáltató bevonásával alakíthatják ki redundáns összeköttetéseiket.


Kolokációs cellák

Az adatközpont ún. „ötkilences”, azaz minimum 99,999 százalékos rendelkezésre állást garantál. Ennek feltétele a kiszolgáló infrastruktúra redundáns kiépítése, amely legalább N+1 mértékű, vagyis az üzemszerű működést biztosító rendszerek mellett mindig van egy tartalék is. Legkritikusabb természetesen az elektromosenergia-ellátás; az ELMŰ két üzemi és egy tartalék betáplálása 8 megawatt teljesítményt nyújt. A saját, a telephelyen kialakított transzformátorállomás mögött nagyon komoly UPS rendszer van, és áramkimaradás esetén az öt dízel Caterpillar generátor legfeljebb 3 percen belül már teljes terhelésen is képes ellátni a központot árammal. Az UPS rendszer is redundáns, így bármely fogyasztó részére két független betáplálást tudnak kialakítani az 1000 amperes tokozott síneken keresztül.


Ilyen generátorból jelenleg öt van

Ugyancsak N+1 redundanciájú a klimatizálás, mely állandó 22 fok körüli hőmérsékletet biztosít a szervereknek. Az informatikában általában is egyre nagyobb gondot jelent az energiafogyasztás, és itt nem csupán maguknak a szervereknek a fogyasztására kell gondolni, hanem a hozzájuk kapcsolódó kiszolgálórendszerére is, amely 1 kilowatt „IT-energiafelvételt” további 0,7, modernebb technológiával is 0,5 kilowattal told meg. A Dataplex a szigorodó szabványoknak és az ügyfelek elvárásainak elébe menve fejleszti rendszerét, és újabb, 2008-ban szolgálatba lépő, 5600 m2 bruttó alapterületű épületét már eleve úgy tervezi, hogy az energiafelhasználás a lehető legkisebb környezeti terheléssel járjon együtt.

A biztonsághoz tartozik, hogy az épületet már megközelíteni sem tudják illetéktelenek, bent pedig további óvintézkedések keserítik meg életüket – őrszolgálat, zártláncú kamerarendszer, behatolásgátlók, mozgásérzékelők, fémdetektoros beléptetés, kártyás, PIN kódos és biometrikus védelem, zónákra bontott belépési jogosultságok, rendőrségi riasztás stb. nemzetközi színvonalon. A központ természetesen kész katasztrófakezelési forgatókönyvekkel és megoldásokkal rendelkezik. Ennek egyik fontos eleme a tűzvédelem: a levegő folyamatos elemzésének köszönhetően néhány másodpercen belül megkezdődhet az oltás, ha valahol tűz ütne ki. A tűz elfojtásához nitrogént használnak, amely kiszorítja az égést tápláló oxigént, ugyanakkor nem tesz kárt a berendezésekben, és még csak a klimatizáló rendszert sem kell leállítani miatta. Az álpadló, álmennyezet légtereit is megkülönböztető oltást a tűz továbbterjedését megakadályozó falak, ajtók egészítik ki.


Nitrogén tűzoltáshoz

Az egész infrastruktúra rendkívül összetett, így a működés fenntartása elképzelhetetlen számítógépes felügyelet nélkül. Minden adat egy épületirányítási rendszerbe fut össze, így bármely alkotóelemének anomáliájáról vagy meghibásodásáról időben értesülnek a mérnökök. A 24 órás szolgálatot ellátó csapatban gépészek és informatikusok is vannak, így minden problémát házon belül tudnak kezelni. (A létesítményben természetesen nem szabad fényképezni sem, a fotókat a Dataplex bocsátotta rendelkezésünkre.)

Hirdetés