2019. január 22., kedd

Útvonal

Hírek » Monitor rovat

Küszöbön a 144 Hz-es 4K kijelzőpanelek – és még sok más

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: TFT Central

Az AU Optronics-nál csúcsra jár a tervezői munka.

A TFT Centralnak sikerült az AUO útitervére vonatkozóan információkat szerezni, ebben pedig számos új kijelzőpanel szerepel, melyek megjelenése a parterek termékeiben a jövő év folyamán várható.

Hirdetés

A legizgalmasabb ezek közül azok 4K, azaz 3840x2160 felbontású AHVA panelek, amelyek 144 hertzes frissítési frekvenciára lesznek képesek. Ezek közül a 27 hüvelykesnek már piacon kellene lennie a tervek szerint, hiszen az AUO már tavaly demózta szűk körben, majd ASUS a CES-en megmutatta az erre épülő ROG Swift PG27UQ monitor prototípusát, ami a 4K@144 Hz mellett olyanokat tudott, mint a G-Sync, kvantumpontok, 384 zónás háttérvilágítás, HDR támogatás. Nem sokkal később, tavasszal az Acer is megszellőztette hasonló kijelzőjét, a Predator X27-et, ősszel pedig az AOC adott hírt az Agon AG273UG-ről, de egyik sincs még sehol. Ennek oka, hogy a sorozatgyártás még mindig nem indult be, ez csak jövő hónapban várható, így az első konkrét monitorok csak a jövő év elején bukkanhatnak fel. Egy számmal nagyobb, 32 hüvelykes képátlóval is várható ugyanilyen tudású panel, de erre még tovább kell várni, ha nem lesz késés, akkor leghamarabb a következő esztendő harmadik negyedévében találkozhatunk majd vele.

A játékosoknak további kijelzőpanelek készülnek, szerényebb tudással. A frissítési frekvencia verseny jegyében lesznek újítások, például a WQHD felbontású, 144 hertzes AHVA a panelek frekvenciája 165 hertzre emelkedik – ezek gyártása a jövő év elején indul. De várhatóak új 240 hertzes TN+film panelek is: a Full HD-s, 27 hüvelykesek után WQHD felbontással is megjelennek ebben a méretben. Ennek sorozatgyártása előreláthatólag 2018 második negyedévében várható. A Full HD-t sem felejtik el, 25"-es méretben érkezik ilyen TN+film panel az említett 240 hertzes frekvenciával, aminek különlegessége az ívelt kialakítás lesz. Ez 2018 harmadik negyedévében jöhet.

Az AUO emellett számos fejlesztésen dolgozik. A HDR-t szeretnék több kijelzőbe implementálni, így az olcsóbbakba is, így a jövőben számos panel jön, ami 600 cd/m² fénysűrűségre lesz képes a mostanság tipikus 300-400 cd/m² helyett. Növelik a színteret is, az sRGB-ről feljebb lépnek a DCI-P3 irányába. Ha nem is 100%-os lefedettségre nem is számíthatunk a gamer monitoroknál, de 90-95% lesz a jellemző érték. Emellett tovább préselik a minimum, gyorsítás nélküli válaszidőt is: TN+film paneleknél 5 helyett 3 ms B2B, AHVA panelek esetében 14 helyett 10 ms G2G érték a cél.

Áttérve az ívelt, VA (AMVA) típusú panelekre, itt is lesz frissítés: a 35"-es, 3440x1440 képpontos panelekből januárban megkezdődik a sorozatgyártása a 120 hertzes frissítésre képes, 90%-os DCI-P3 színterű, egyszerűsített HDR-rel ellátott, 600 cd/m² maximális fénysűrűségű példányoknak. Lesz ugyanebből a felbontás/képátló kombóból egy jobban felszerelt kiadás, 200 Hz-es maximális frissítéssel és normál HDR-rel, 1000 cd/m² maximális fénysűrűségű, 512 zónára osztott háttérvilágítással. Ez utóbbi kap helyet a papíron már bejelentett ASUS ROG Swift PG35VQ-ban és az Acer Predator X35-ben. Ezeknek is már a piacon kellene lenniük, de itt is késésben vannak, leghamarabb a jövő év második negyedévében várható konkrét termékmegjelenés.

Ezenfelül még két további panel van tervben. Egy 32"-es AHVA típusú megoldás, 4K felbontással és teljes HDR támogatással, azaz 384 szegmensre osztott háttérvilágítással, 60 Hz-es frissítéssel, 95% DCI-P3 színtérlefedettséggel. Ennek gyártása még idén novemberben megkezdődik. Érkezik továbbá egy szintén 32 hüvelykes, de VA-típusú (AMVA) panel WQHD felbontással, csökkentett HDR képességgel, 8 zónás edge lit LED háttérvilágítással, 95% DCI-P3 színtérrel, viszont a 60 Hz-es mellett nagy frissítési frekvencia (165 Hz) opcióval. Ennek várható gyártásba kerülése a jövő év harmadik negyedévében esedékes.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.