Követelem a másolásvédelmemet!

Két észak-kaliforniai lakos a minap keresetet nyújtott be a kanadai ATI Technologies ellen a San Jose-i Kerületi Bíróságon, amiért a fő profiljaként videokártyákat fejlesztő és gyártó vállalat megtévesztő adatokat tett közzé weboldalán egyes termékeiről, továbbá a kifogásolt információkat esetenként a csomagoláson vagy a mellékelt leírásban is szerepeltette. A felperesek szerint az ATI úgy tüntette fel az érintett termékeket, mintha azok száz százalékos kompatibilitást nyújtanának a nagy felbontású videotartalmak másolásvédelmének szerves részét képező HDCP (High-bandwith Digital Content Protection) protokollal.

Hirdetés

A HDCP másolásvédelmi technológia a DVD trónjáért versengő, következő generációs optikai adathordozó-formátumok szerves része, megköveteli, hogy mind az lejátszóeszköz, mind a megjelenítő tartalmazzon egy speciális, egyedi kulccsal rendelkező kódolómodult. Amennyiben ez a két eszköz bármelyikénél hiányzik, a mozgókép nem élvezhető az eredeti minőségben, rosszabb esetben egyáltalán nem játszható le a Blu-ray vagy HD DVD korongon megvásárolt mozifilm. A HDCP-t mindemellett semmilyen eszközbe nem lehet utólagosan beépíteni.

A bírósági kereset szerint ezt a tényt hagyta figyelmen kívül az ATI, amikor egyes videokártyáinak ismertetésénél a „HDCP ready”, illetve „HDCP compliant”, azaz „HDCP-re felkészített”, illetve „HDCP-re képes” jelzőket alkalmazta, ezzel azt a látszatot keltve, hogy a megvásárolt hardver segítségével később korlátozásoktól mentesen lehetővé válik a nagy felbontású videotartalmak megtekintése.


A Sapphire HDMI-s Radeonja: garantáltan támogatja a HDCP-t

A gyártó – aki időközben módosította weboldalán a kifogásolt adatlapokat – korábban arra hivatkozott, hogy a HDCP technológia integrálása nem az ő feladata, a vele kapcsolatban álló partnercégeknek egyenként kell eldönteniük, hogy kifizetik-e a plusz licencköltségeket a másolásvédelmi rendszerért cserébe (ahogy a Sapphire ezt eddig egyetlenegy termékénél meg is tette). A kanadaiak ellen szól ugyanakkor a tény, hogy a legfőbb konkurensnek tekintett NVIDIA-val ellentétben az ATI saját márkaneve alatt is értékesíti kártyáit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés