Megtévesztette vásárlóit az ATI

Bár a kanadai ATI Technologies egészen a mai napig úgy tüntette fel weboldalán bizonyos termékeit, hogy azok teljes mértékben képesek együttműködni a következő generációs optikai lemezeken terjesztett nagyfelbontású mozgóképtartalmak lejátszásakor fontos szerepet játszó egyik másolásvédelmi eljárásával, minden jel arra utal, hogy a vállalat által korábban közzétett specifikációk nem felelnek meg a valóságnak. Az ATI ugyan tegnap kijavította az érintett termékek webes adatlapjait, számos partnercég, illetve webáruház máig tévesen tünteti fel a videokártyák tulajdonságai között a HDCP-támogatást.

Nem szoftveres

A HDCP (High-Bandwith Digital Content Protection) másolásvédelmi eljárás lényege, hogy a nagyfelbontású mozgóképtartalom bizonyos algoritmusok által kódolva kerül továbbításra a közvetítő közegen annak érdekében, hogy ne lehessen veszteségmentes másolatot készíteni az eredeti kópiáról. A HDCP másolásvédelem ennek megfelelően megköveteli, hogy mind a továbbítóberendezés (lejátszó), mind a vevőegység (kijelző) rendelkezzen egy speciális kódoló IC-vel, amely az egyedi azonosítókon túl tartalmazza a kódoláshoz, illetve a visszafejtéshez szükséges kulcsokat. Amennyiben a Blu-ray vagy HD DVD korongokon terjesztett filmek PC-n kerülnek lejátszásra, a kibocsájtóeszközre, azaz a videokártyára kell integrálni ezt a chipet.

Jóllehet korábban olyan hírek is felröppentek, hogy a HDCP támogatáshoz elegendő BIOS-t frissíteni a videokártyán, esetleg valamilyen speciális meghajtóprogramot telepíteni a számítógépre, egyes vezető iparági források határozottan cáfolják, hogy ily módon lehetséges lenne kvázi „HDCP-re felkészített” videokártyákkal megjelenni a piacon. Ahhoz ugyanis, hogy ezzel a másolásvédelemmel kompatibilissé váljon egy termék, már a gyártás során tartalmaznia kell a fentebb is említett hardvert, illetve egyedi azonosítókulcsot kell kapnia – ezekhez egyébként csak egy amúgy meglehetősen mérsékelt licencdíj ellenében juthatnak hozzá a gyártók.

Partnerek és vásárlók nehéz helyzetben

Alighanem ezt a tényt hagyhatta figyelmen kívül az ATI Technologies, amikor a „HDCP-re felkészített” jelzővel illette néhány jelenleg is kapható videokártyáját, köztük a PC-s csúcsmodellnek számító X1900-as szériát vagy a Macintoshokhoz szánt Radeon 9800 Pro Mac Editiont. A gyártó számos partnere, köztük a HIS, a PowerColor, a Connect3D vagy az Apple ezekből az adatokból kiindulva szintén megtévesztő specifikációkat tett közzé saját márkanév alatt forgalmazott termékeit illetően. Az említett cégek közül többet is megkerestek a DailyTech weboldal munkatársai; az illetékesek mindenhol megerősítették, hogy az általuk forgalmazott kártyák nem tartalmaznak semmiféle HDCP chipet, állítólag azért, mert a másolásvédelmi eljárások körüli huzavona miatt a vezérlőket gyártó ATI nem látta értelmét, hogy licencdíjat fizessen egy olyan másolásvédelmi technológiáért cserébe, ami lehet, hogy nem is kerül széles körben bevezetésre.

Nem teljesen tisztázott ugyanakkor, hogy a fentebb említett tények ismeretében miért reklámozta mégis úgy termékeit a kanadai vállalat, hogy azok teljes mértékben képesek megfelelni a jövőben megjelenő nagyfelbontású mozgóképtartalmak másolásvédelmi előírásainak. Bár a cég mára korrigálta a weboldalán szereplő adatokat, így is megbecsülhetetlen számú felhasználó maradhat hoppon, amikor megvásárolják első, Blu-ray-en vagy HD DVD-n kiadott mozijukat, amit abban a hitben próbálnak lejátszani számítógépükön, hogy rendszerük teljes mértékben kompatibilis a kiadók által megkövetelt szigorú másolásvédelmmel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés