Korlátok nélküli 3D-t ígér a TSMC

Hirdetés

Érdekes fejlesztéssel készül a TSMC. A világ legnagyobb bérgyártója, egy olyan tévékbe szánt vezérlőlapkán dolgozik, mely minden szögből élvezhető 3D-s megjelenítést eredményez. A manapság megvásárolható 3D-s televíziók egyik komoly gondja, hogy a 3D-s hatások csak szemből, egy meglehetősen alacsony betekintési szögben érzékelhetők, vagyis azok a nézők, akik kénytelenek oldalról nézni a kijelzőt, nem kapnak értékelhető látványt. A nemzeti tajvani egyetem kutatói egy olyan vezérlőlapkát dolgoztak ki, amely a jelenlegi megoldások erősen korlátozott látószögét jelentősen kitolja, vagyis több ember számára is élvezhető 3D-t tesz lehetővé.

3D oldalnézetből
3D oldalnézetből

A chipet a TSMC fogja gyártani a már bejáratott 40 nm-es technológiával. A fejlesztés már működik egy set-top boxban, és a terméket a jelenleg is zajló ISSCC-n (International Solid State Circuits Conference) be is mutatják. A természetesen a kereskedelmi start még odébb van, de ha lapka tényleg megoldja a 3D egyik legnagyobb gondját, akkor a gyártók biztos alkalmazni fogják. Tekintve, hogy már van működőképes minta, az idei év végén már épülhet rá televízió, illetve set-top box.

Az eddigi hírek szerint a lapka 5,76 mm²-es kiterjedésű, és ebbe az úgynevezett FVVS (free-viewpoint view synthesis) motor mellett egy MVC dekóder is belefért. Az ominózus set-top box egyébként 4096x2160 pixeles megjelenítésre képes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés