LCD kijelző a kontaktlencsében

Úgy hangzik, mint valami science fiction sztori ketyeréje, amelyet a láthatatlanná tevő, kerekkel és Mesterséges Intelligenciával ellátott gumiruha, illetve a  zsebteleport mellé pakolnak az asztalra, de a kontaktlencsébe épített folyadékkristályos kijelző maga a valóság.

Egy belga innovációs intézet, az IMEC genti egyetemen található kutatólaboratóriumában, a CMST-ben (The Center of Microsystems Technology) fejlesztették ki a prototípust, amely egyelőre még csak monokróm változatban létezik, és a számológépek kijelzőjéhez hasonlóan csak előre meghatározott ábrák (mint a képen a dollárjel) megjelenítésére képes. Jelenlegi változatában úgy működik, mint egy napszemüveg, és első sorban orvosi célokra szánják. Olyan embereken kívánnak segíteni vele, kiknek az írisze megsérült, és képtelen ellátni a feladatát, azaz szabályozni a szembe jutó fény mennyiségét.

A tervek szerint későbbi változatai már alkalmasak lehetnek arra, hogy különféle, a felhasználók számára hasznos információkat, így például GPS adatokat jelenítsenek meg a kontaktlencsén. Jelle De Smet a projekt vezetője szerint a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy hogyan hozzanak létre egy félgömbszerűen meghajlított, vékony LCD filmet. Végül ehhez ki kellett fejleszteniük egy új típusú vezető polimert.

Előzmények

Hirdetés