Kolink blog: Rocket Complex, a legújabb rakéta

Nemrég egy érdekes és kifejezetten ígéretes taggal bővült a Kolink Rocket házsorozata.

A Mini-ITX alaplapok köré tervezett házak túlnyomó része a minél kisebb méretet szem előtt tartva készül, ami előny, ha el szeretnénk rejteni a PC-t, de szerelhetőség, bővíthetőség és szellőzés szempontjából azért jár némi hátránnyal. A Kolink által pár hónapja piacra dobott Rocket Complex alapterületét tekintve továbbra sem nevezhető óriásnak, de magassága és általános kialakítása miatt úgy kínál viszonylag nagy belső teret, hogy még mindig nyugodtan elhelyezhető asztalunkon, a monitor mellett.

Külső

A Rocket Complex acélból készült vázat használ, melyet titánszürke, matt alumíniumlemezből hajlított, U alakú egység tesz „zárttá”, jobb oldalán pedig edzett üveg panel enged bepillantást belső terébe – míg a bal oldalra egy újabb alumíniumlemez került. Az üveget leszámítva szellőzőnyílásokkal bőven ellátott egységről beszélünk, a belső meleg levegő megrekedésétől tehát nem kell tartanunk.


[+]

A méreteket illetően 448 mm-es magasságra és 215 x 216 mm-es alapterületre számíthatunk, tehát tulajdonképpen egy magas hasábról van szó, melybe az alaplap és a videokártya függőleges állásban kerül beépítésre. A tápegység kábele, az alaplapi külső vezetékezés (például billentyűzet, egér stb.) és a videókábelek is alul távoznak a gépből, ezek kényelmes kivezetését a vázból kialakított lábaknak köszönhető alsó rés teszi lehetővé.


[+]

A felső oldalon található a bekapcsológomb, illetve egy USB Type-A és egy Type-C konnektor – mindkettő 3.0-s –, hangkimenetek azonban nincsenek.

Belső

A Rocket Complex belül gyakorlatilag három fő kamrát tartalmaz. A bal oldaliba kerül az alaplap, a jobb oldaliba pedig elválasztva a VGA, aminek 2,8 foglalatnyi hely áll rendelkezésre, hosszát tekintve pedig egészen 330 mm-ig terjeszkedhetünk. A harmadik rekesz legfelül található és a tápegységet rejti, mely SFX/SFX-L méretű lehet. Ez a kialakítás segít abban, hogy a viszonylag kis belső térfogat ellenére minden alkatrész folyamatosan hűvös levegőt kapjon, és a VGA melege sem fűti például az alaplapot. A csatlakoztatásához szükséges riser kábel természetesen tartozék. A váz és a külső burkolat közötti részbe kerülhetnek az adattárolók, és itt tudjuk a belső kábelezést elrejteni.


[+]

Hűtési lehetőségek tekintetében két darab 12 cm-es ventilátort lehet elhelyezni a vázhoz tartozó kereten, és ezeket egyébként mellékeli is a Kolink, de ha szeretnénk, akkor módosíthatunk például vízhűtésre, van annyi hely, hogy egy 240 mm-es radiátorral szerelt AiO is elférjen. Erre nagyobb teljesítményű hardvernél szükség is lehet, a CPU-hűtő legnagyobb magasságát ugyanis 110 mm-ben korlátozza a belső tér. Az adattárolók számára négy darab 2,5”-es helyet képeztek ki, így az SSD-k mellett HDD-kből is csak 2,5"-es építhető be.

Előzmények