Kivégezte a DRM az UHD Blu-Ray tartalmak PC-s lejátszását

Hatalmas hiba volt az Intel SGX technológiájára építeni a rendszer védelmét, de a probléma megoldása sem érdekli a Blu-ray Disc Associationt.

Az UHD-s Blu-Ray filmekkel mindig csak a problémák voltak PC-n. Ezeket alapvetően a Blu-ray Disc Association idézte elő, ugyanis a rendszer DRM-jét egy olyan technológiára építették, amelyet nem is végfelhasználó szintre terveztek. Itt nevezetesen az Intel SGX-ről van szó, és ezt a PC-re kiadott lejátszóprogramoknak kötelező volt támogatni, hogy az UHD Blu-Ray tartalmak a lejátszáskor úgynevezett SGX enclave-be kerüljenek, biztosítva azok másolás elleni védelmét. Emiatt például az AMD processzorokon nem is működött az UHD Blu-Ray filmek lejátszása, ehhez hetedik, nyolcadik, kilencedik és tizedik generációs Intel Core processzorra volt szükség.

Az egész alapötlet már az elején is egy bődületes marhaságnak tűnt, és borítékolható volt, hogy ennek később csak azok isszák meg a levét, akik tisztességesen megvették a UHD Blu-Ray filmeket, ellenben azokkal, akik szimplán csak a másolt, mindenhol tökéletesen működő verziót szerezték be, természetesen pénzt nem adva érte. Merthogy ez a másolásvédelem az esetek jó részében nem akadályozta ám meg a védett tartalmak kinyerését, azok ugyanúgy elérhetővé váltak a világháló nem is túl eldugott bugyraiban. A Blu-ray Disc Associationt azonban ez nem érdekelte, mentek a saját fejük után, ahogy az a hasonló, előrelátásban kifejezetten gyengén teljesítő szervezetekre jellemző.

Időközben viszont történt pár érdekes dolog. Rögtön kiemelhető, hogy a Blu-ray Disc Association csúcsmegváltójának tartott SGX-ről kiderült: lyukas, mint az ementáli sajt. Olyan jelentős hibái vannak a rendszernek, hogy az Intel inkább letiltotta az elérhetőségét a 11. és 12. generációs Core processzorokon, amivel pont a felhasználóikat védik egy biztonsági résektől majdhogynem kicsattanó technológia használatától. Ezzel minden modern PC-t vásárló bukja az UHD Blu-Ray filmek lejátszásának lehetőségét.

Ez azonban még nem minden. Az aktív formában elérhető SGX technológia olyan jelentős kockázatokat hordoz magában, hogy az Intel elkezdte visszamenőlegesen is letiltani a korábban eladott Core processzorokon. Ez történhet új BIOS-szal, de újabban a Windows 11 segítségével megoldják, vagy esetlegesen egy friss meghajtóval. Ergo, ha valakinek ugyan még SGX technológiát elvben támogató processzora van, de frissíteni szeretné a legújabb szoftveres háttérre a gépét, akkor jó eséllyel elbukja az UHD Blu-Ray filmek lejátszásának lehetőségét, ami egyébként korábban még ment.

A problémák megismerésén túl a legfőbb kérdés az lehet, hogy mit tesznek majd az érintettek a helyzet megoldása érdekében. Röviden: semmit. Kicsit bővebben kifejtve, a DRM-et maga a Blu-ray Disc Association kontrollálja, amely szervezet nem nagyon izzad amiatt, hogy mindez megtörtént, legalábbis kívülről nem látszik, hogy kényelmetlen lenne számukra. Némileg nehezebb helyzetben vannak azok a szoftvercégek, amelyek lejátszóprogramot biztosítanak a UHD Blu-Ray tartalmakhoz. A CyberLink az alábbi oldalon gyakorlatilag elismeri a probléma létezését, és azt javasolják a felhasználóiknak, hogy ne vásároljanak modern PC-t, használják tovább a hetedik, nyolcadik, kilencedik vagy tizedik generációs Intel Core processzorokat, de ami ennél is fontosabb, ne is frissítsék a rendszert szoftveresen (kiemelve azt, hogy ne váltsanak Windows 11-re, illetve ne használjanak új Intel meghajtókat). Utóbbi már önmagában is rendkívül nevetséges ajánlás, elvégre a rendszerfrissítések főleg azért jönnek, hogy a hardverben és szoftverben található biztonsági réseket befoltozzák. Nyilván az előbbitől fél a CyberLink, hiszen az SGX technológia hibáit úgy javítják, hogy letiltják az SGX-et, de ezt jó okkal teszik ám a gyártók, egyszerűen a felhasználók számára túl nagy biztonsági kockázat ezt a rendszert működőképes formában megtartani.

A legszörnyűbb az egészben, hogy azokon a felhasználókon csattan az ostor, akik tényleg tisztességesen megvásárolták a tartalmakat, miközben azok jártak jól, akik a másik, nem éppen tisztességes utat választották. Mindeközben a Blu-ray Disc Association még most sem tud felkínálni egy olyan megoldást PC-re, amivel meg tudnák védeni az ügyfeleik érdekeit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés