Kína idén bedobhatja a mélyvízbe első GPGPU-ját

A Tianshu Zhixin által fejlesztett Big Island érdekes alternatíva lehet.

A Tianshu Zhixin bejelentette, hogy várhatóan idén elérhetővé válik a Big Island, röviden BI kódnevű GPGPU-juk, amely tulajdonképpen Kína első ilyen jellegű termékének számít. A fő profilja természetesen a gépi tanulás, illetve a HPC-piac kiszolgálása, és ennek érdekében a TSMC CoWoS technológiáját is beveti, aminek hála a memória egy tokozásba kerül a grafikus vezérlővel, így igen magas memória-sávszélesség biztosítása válik lehetővé. Itt valószínűleg HBM2 szabványról van szó, de ez nem került konkrétan kifejtésre.


[+]

Maga a Big Island lapka 24 milliárd tranzisztorból épül fel, 7 nm-es eljáráson készül – a CoWoS alkalmazása miatt feltételezhetően a TSMC-nél. A fejlesztés elsődlegesen az ár/teljesítmény aránnyal próbál majd kitűnni, amire lehet is esélye, emellett támogatja a 32 és 16 bites lebegőpontos, illetve a 32, 16 és 8 bites fixpontos adattípusokat. Arról egyelőre nincs konkrét adat, hogy ezek milyen specifikációknak megfelelő formátumok lesznek.

A Tianshu Zhixin szerint a fejlesztésük 147 TFLOPS-ra lesz képes FP16-os adattípus mellett, ami derekas teljesítménynek tűnik, de a részletek nélkül csak egy szám lóg a levegőben, és ebből aligha lehet kiindulni. Arra viszont elég, hogy a Big Island felkeltse a figyelmet, így a tényleges megjelenést már sokan várhatják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés