Kikerült a Win32 a Windows 10X-ből?

A Windows Central információi szerint a ChromeOS webes koncepcióján ragadt a célkereszt.

Még az előző év októberében írtunk a Windows 10X operációs rendszer érkezéséről. Akkor még úgy volt, hogy ezt a Microsoft a hajlítható és két kijelzős gépekhez készíti, de erről azóta letettek, viszont a fejlesztés még mindig létezik, csak arra nehéz rájönni, hogy miért. A Windows Central friss információi szerint a ChromeOS webes koncepciója van most éppen kiszemelve, és ennek az ellenfele lehet a Windows 10X.

A webes irányelvet erősíti, hogy a rendszer belsőleg tesztelt verzióiból kikerült a VAIL, vagyis az a technológia, ami lehetővé tette volna a Win32 alkalmazások lokális futtatását. Ezzel gyakorlatilag az UWP maradt az egyetlen alkalmazásplatformja, és mindezt kiegészítik majd a webalkalmazások. Mindez tényleg hasonló modell ahhoz, amit a ChromeOS képvisel.

A Windows Central úgy tudja, hogy a VAIL kivételének a legfőbb oka a megfelelő alkalmazásteljesítmény, illetve üzemidő elérése volt. Viszont a Win32-es alkalmazások támogatásának hiányával már egyszer pórul járt a Microsoft, így elvileg egy olyan alternatíva érkezhet, amely ezeket a felhőben futtatja. Ez a technológia már adott a Windows Virtual Desktop tekintetében, amelyet elsődlegesen nagyvállalati szintre terveztek, de a működés tekintetében tervezhető lenne egy végfelhasználóknak szánt verzió is. Ez úgy futtatná a kedvelt alkalmazásokat, mintha tényleg a gépre lennének telepítve, azzal a különbséggel, hogy nincsenek ott. Mindezeken túl a VAIL hiányában a Windows 10X tökéletes lehet ARM-os rendszerchipekkel is, ami nagyobb szabadságot adna a partnerek számára a hardverválasztás tekintetében.

Érdekes adalék még, hogy a Microsoft nem tett le teljesen a két kijelzős gépekről, pusztán a jelenlegi piaci kondíciók nem alkalmasak ezek bevezetésére. Emellett az erősebb gépek esetében a VIAL is visszatérhet.

Előzmények

Hirdetés