Hirdetés

Jövőre jönnek a Vulkan videokódoló és -dekódoló kiterjesztései

Készülnek a gépi tanuláshoz és a sugárkövetéshez tartozó fejlesztések is, de azokra még nincs céldátum.

Hirdetés

A Vulkan API az idei évben annyira jelentősen nem fejlődött, de az is igaz, hogy az 1.1-es verzió frissítései így is ellátják a feladatukat. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a Khronos Groupnál pihennének, a háttérben valójában komoly fejlesztések zajlanak, csak ezekre még várni kell.


[+]

A konzorcium az idei SIGGRAPH alkalmával három olyan újítást jelölt meg, amelyeken külön munkacsoportok dolgoznak. Ezek közül már a következő év első felében bemutatkozhat a Vulkan videokódoló és -dekódoló kiterjesztéseket biztosító kiegészítése, amely gyakorlatilag egy szabványos alapot kínál a multimédiás programok számára a hardverekben található videokódoló és -dekódoló blokkok elérésre. Elsőként a H.264 és a HEVC támogatása érkezik, majd később jön a VP9 és az AV1.


[+]

A Khronos Group természetesen a gépi tanuláshoz és a sugárkövetéshez tartozó szabvány fejlesztéseit is delegálja. Előbbi igazából ma is realitás a Vulkan API-n belül szabványos formában, elvégre a compute shader erre megfelelő, de eléggé bonyolult megírni ezeket a programokat. Emiatt egy munkacsoport vizsgálja a compute shader továbbfejlesztését a gépi tanulást figyelembe véve, a metaparancsok lehetőségét, illetve olyan kiterjesztéseket, amelyek kihasználhatóvá teszik a hardverek gépi tanuláshoz optimalizált részegységeit.

A gépi tanulás és a sugárkövetés tekintetében még nincsenek egzakt dátumok a szabványos kiterjesztések érkezéséről.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

Hirdetés