Jonsbo blog: letisztult házak

Nagy keletje van mostanában az egyszerűbb dizájnú házaknak, melyek előnye, hogy bármilyen szobában jól mutatnak.

Letisztultság, visszafogottság – mintha egyre több, a számítógépházak gyártásával foglalkozó cég ismerné fel ennek előnyeit, és ahogy a gamer notebookok piacán pár éve, úgy itt is egyre inkább teret nyernek a szolid külsejű megoldások. Nézzünk most meg pár ilyen ajánlatott a Jonsbo kínálatából!

MicroATX

Nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem minél kisebb egy gépház, annál jobban működik ez a „letisztult dizájn” dolog. Egy 65 centiméter magas monstrumot nehéz elegánssá tenni, a legjobb, amit kapunk, egy keskeny hűtőszekrény lehet. Ezzel szemben például az ezüst és fekete színben elérhető C3 Plus már méretének köszönhetően is kevésbé hivalkodó, hiszen 398 mm magas, 218 mm széles és 360 mm mély.

Jonsbo C3 Plus
Jonsbo C3 Plus (forrás: Jonsbo) [+]

Az ennek megfelelően microATX alaplapok fogadására felkészített, kétkamrás belső térbe legfeljebb négy bővítőkártyát szerelhetünk, ezek maximális hossza 340 mm lehet, ha eltávolítjuk az egyik HDD-fiókot. Az előlap mögé két 12 cm-es légkavaró kerülhet, ezt hátul egy 12, felül pedig egy gyárilag mellékelt 14 cm-es egység egészítheti ki, és ha szükséges, a tápegységet takaró lemez tetejére is kerülhet egy 12 cm-es ventilátor, hogy segítsen a videokártya hűtésében.

Jonsbo C3 Plus
Jonsbo C3 Plus (forrás: Jonsbo) [+]

Adattárolók számára három 3,5”-es, egy 2,5”-es és egy kombinált fiók áll rendelkezésre, ami tényleg minden igény kielégítésére elegendő lehet. A belső térbe a teljes egészében edzett üvegből készült, bal oldali burkolat ad betekintést, az „előlapi” csatlakozók pedig az előlap oldalán találhatók két USB 3.0 és két 3,5 mm-es jack formájában.

ATX

Bár ATX alaplapok fogadására is képes, egy ügyes trükkel mégis microATX méretű (azaz 391 mm magas, 395 mm mély és 205 mm széles) az U4 Plus. Ez is kapható ezüst és fekete színben, különlegessége pedig az, hogy a tápegységet nem alulra, hanem az előlap mögé, függőlegesen építhetjük be egy külön kamrába.

Jonsbo U4 Plus
Jonsbo U4 Plus (forrás: Jonsbo) [+]

A megmaradó helyre hét bővítőkártya kerülhet, a videokártya maximális hossza 330 mm, a processzorhűtő magassága pedig 160 mm lehet. Tizenkét cm-es ventilátorból kettő kerülhet alulra, egy hátulra, kettő pedig felülre, a háttértárak számára pedig két 2,5”-es és két 3,5”-es fiókot alakítottak ki. Az oldallap természetesen itt is edzett üveg, az elegáns, a fedlappal és a lábakkal egy egységet alkotó, hajlított előlapra pedig két USB 3.0 port és két 3,5 mm-es jack aljzat került.

Jonsbo U4 Plus
Jonsbo U4 Plus (forrás: Jonsbo) [+]

Bár elnevezésükben minimális az eltérés, az U4 (mely fehérben, feketében és ezüstben is létezik) már egy jóval hagyományosabb kivitelű változat, ahol a tápegység megszokottabb helyre, a gépház aljára kerül. Itt a belső tér ráadásul még csak el sincs választva, viszont az edzett üveg előlap és a táp közé egy rácsozat került, így a tápra nem látunk rá. Az U4-es házak 408 mm magasak, 205 mm szélesek és 340 mm mélyek, hét bővítőkártyát és négy meghajtót tudnak fogadni (2 x 2,5” + 2 x 3,5” vagy 3 x 2,5” + 1 x 3,5” kiosztásban).

Jonsbo U4
Jonsbo U4 (forrás: Jonsbo) [+]

Az U4 Plushoz hasonló kialakítású az U5 és U5S család, – mindkettőből létezik ezüst és fekete változat is – tehát a tápegység itt is az előlap mögé építhető be. Ezek a modellek már a klasszikusabb miditornyokhoz hasonló méretekkel rendelkeznek, ami 440 mm-es magasságot, 219 mm-es szélességet és 418 mm-es mélységet jelent. A párosból az U5 a táp elhelyezését leszámítva normál belsővel rendelkezik: hét bővítőkártyát tud fogadni, ezeket vízszintesen építhetjük be. Ezzel szemben az U5S-ben igazából csak a VGA-nak van hely, ezt viszont függőlegesen, az edzett üveglap mögé építhetjük be (nyilván nem tilos más típusú kártyát sem elhelyezni itt, összesen három slotot tudunk erre felhasználni).

Jonsbo U5S
Jonsbo U5S (forrás: Jonsbo) [+]

Ezt az eltérést leszámítva két 2,5”-es és két kombinált meghajtófiókot találunk bennünk, ventilátorból pedig hét 12 cm-es példányt tudunk szétszórni a számítógépházban. Az előlapi csatlakozóik itt sem hiányoznak, az eddigiekhez hasonlóan két USB 3.0 és két 3,5 mm-es jackből áll a lista.

Jonsbo C5
Jonsbo C5 (forrás: Jonsbo) [+]

Végül az utolsó model, amit megemlítünk, a C5. Ez a feketében és ezüstben elérhető, 439 x 218 x 360 mm-es ház a C3 Plus nagyobb testvérének fogható fel, mert külsejük és belsejük is hasonló, leszámítva természetesen a méreteket. A kétkamrás belső térbe hét bővítőkártyát építhetünk be, az előlap mögé két 12 vagy 14 centiméteres, a hátlapra egy 12 cm-es, alulra pedig egy másik 12 cm-es ventilátort szerelhetünk. Adattárolók esetében a 4 x 3,5” + 2 x 2,5”-es vagy a 3 x 3,5” + 4 x 2,5”-es kiépítés lehetséges, az előlapi csatlakozósor (mely itt is az előlap oldalán van) két USB 3.0-s és két analóg audiocsatlakozót tartalmaz.

Azóta történt

Előzmények

  • Jonsbo blog: titáni csapat

    Van, hogy nem elrejteni szeretnénk számítógépünket, hanem a szoba díszévé tenni. A Jonsbo háromféle házat is kínál ehhez.

  • Jonsbo blog: kisebb házak az irodába

    Helyszűkében a munkahelyen? A Jonsbo kínálatában több kisméretű, irodai környezetbe ajánlható számítógépházat is találni.

  • Jonsbo blog: egy márka érdekes házakkal

    Számítógépházak válogatásakor nem ez a név ugrik be elsőnek, pedig a kínai gyártó óriási tapasztalattal rendelkezik ezen a téren.