Jönnek a Powercolor alaplapok?

Hirdetés

A CP Technology, melyet mi PowerColor márkanéven megjelent videokártyáiról ismerhetünk, egy sajtókonferencián jelentette be körülbelül egy hete, hogy 2003 második negyedévében az Intel i865 (Springdale) és az ATi RADEON IGP chipsetjeire épülő alaplapokkal kíván megjelenni.

A dolog érdekessége, hogy ez a cég számára nem az első, hanem a harmadik próbálkozás. Először 1999 közepén jelentek meg alaplappal, melynek PowerColor DREAMCODE GAMEboard volt a neve. Ez állítólag ígéretes termék volt, ám bővíthetőségi korlátai, s még inkább nehéz beszerezhetősége miatt nem vált népszerűvé. A második menet alig egy éve zajlott le. A cég a 2002-es CeBIT-en jelentette be ATi RADEON 320/340 IGP-re épülő lapját, ami azonban soha nem került piacra. Az azóta eltelt egy évben a hasonló, integrált grafikai megoldást nyújtó termékek egyre népszerűbbé váltak, ezért most még jobb üzletnek látszik ilyen alaplapot kiadni. A CP Technology partnerei közül többen is úgy döntöttek, hogy a PowerColor grafikus vezérlők mellett alaplapok értékesítésével is foglalkozni akarnak. Ezt persze más cégektől szereznék be. A CP Technology célja tehát az, hogy ezt az űrt betöltse, és saját alaplapjait kínálja partnereinek. Valószínűleg most már átérzik a cégnél az alaplapok megjelentetésének fontosságát, így talán a harmadik próbálkozás siekresebb lesz az első kettőnél.

Amennyiben a PowerColor alaplapok jó minőségűek és elég olcsók lesznek, nagy sikerre számíthatnak, mert a Springdale és az ATi RADEON IGP chipsetben is nagy potenciál rejtőzik -- valószínűleg mindkét készlet sikeres lesz a piacon, így könnyen haszonhoz juthat, aki köréjük épít alaplapot. Más kérdés, hogy glóbuszunk keleti oldalán lassan a sarki fűszeres is alaplapot gyárt, a piaci penetráció és fennmaradás tehát a fentiek ellenére sem triviális.

Előzmények

Hirdetés