Jön az NVIDIA A100 szabványos formátumot használó verziója

A PCI Express 4.0-s gyorsító a fogyasztás, illetve a skálázhatóság tekintetében vesz vissza, cserébe a legtöbb szerverbe jó lesz.

Az NVIDIA még május közepén mutatta be az A100-at, de akkor még csak az SXM formátumú verziót leplezték le. Ez kifejezetten a skálázhatóságra koncentrál, de igen limitált az alkalmazhatósága, hiszen olyan szerver kell, amiben van megfelelő csatoló. A vállalat most bejelentette az A100, széles körben is alkalmazható, PCI Express interfészen dolgozó verzióját.

A nyers paraméterek tekintetében nincs változás az SXM-es opcióhoz képest, az NVIDIA papíron ugyanazt kínálja, amit a fentebb linket hírben leírtunk. A különbség pusztán a formátumból ered, ugyanis a PCI Express interfészre tervezett verziónál nem lehet elvinni a fogyasztást 400 wattig, azt nem venné meg a piac, így az új limit 250 watt lesz. Ehhez a számok alapján nem tartozik kisebb GPU Boost órajel, de az NVIDIA sem tagadja, hogy 150 wattal kisebb fogyasztási keret mellett számolni kell a teljesítmény csökkenésével. Emiatt a vállalat bevezet egy új, relatív teljesítményre vonatkozó paramétert, ami azt adja meg, hogy az SXM-es verzió sebességének hány százalékét képes jellemzően hozni a PCI Express csatolós modell. Ez az A100 esetében 90%, ami leginkább egy irányszám, és nem egy kőbe vésett adat, az eltérő munkafolyamatok miatt nagyon nehéz egy konkrét értékkel prezentálni a lassulás mértékét. A lényeg az, hogy a korlátozott fogyasztási keret következtében még megegyező specifikáció mellett sem szabad ugyanazt a teljesítményt elvárni a rendszertől.


[+]

Az x16-os PCI Express 4.0-s csatoló egy formátumból eredő limitációt is behoz. Ezt a verziót nem nagymértékű skálázhatóságra tervezte a cég, így mindössze két A100-at lehet egymással összekötni, ehhez külön megvásárolható a megfelelő NVLink híd. Olyan nagy meglepetést egyébként ezzel az NVIDIA nem fog okozni, ez a korlátozás korábban is létezett, tehát az SXM-es verziókból mindig is többet lehetett egy node-on belül alkalmazni.

A gyorsító hűtését passzív borda látja el, vagyis meg van adva egy minimális légszállítási igény az adott szerverre nézve, és ezt figyelembe véve lehet beépíteni a terméket. Az A100-as gyorsító, PCI Express 4.0-s csatolóval dolgozó verziójának szállítása még a nyáron megkezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés