Elkészült a PCI Express 6.0 első draft specifikációja

A PCI-SIG szerint reális lehetőség a 2021-es véglegesítés.

A PCI-SIG bejelentette, hogy a PCI Express 6.0 fejlesztése elérte a 0.5-ös verziót, amely az első draft specifikációnak tekinthető. Minden új PCI Express szabvány esetében ez számít annak kiindulási pontnak, amely már meghatározza a rendszer alapvető architektúráját, de azért még kaphat kiegészítéseket.

Az új szabványról elmondható, hogy már nem NRZ (non-return zero), hanem PAM4 (négyszintű pulse-amplitude modulation) móddal működik, ami soros csatornára levetítve több információ mozgatását teszi lehetővé, méghozzá azonos időtartam alatt. Emellett bevezetésre kerül a FEC (forward error correction), ez a hatékonyságot növeli.


[+]

A PAM4-re való áttérés némi kellemetlenséget is okoz, mivel a visszafelé kompatibilitás miatt meg kell felelni a korábbi NRZ-nek is, vagyis a PCI Express interfészt gyakorlatilag kétszer kell majd implementálni az érintetteknek. Ez különösebb technikai nehézséget nem okozhat, de a költségek emelkedéséhez fog vezetni.

A PCI-SIG terve szerint a PCI Express 6.0 draft specifikációja idén nyáron lesz teljes, és utána már csak a véglegesítés van hátra, amelyre várhatóan 2021-ben sor fog kerülni. Ez azt is jelenti, hogy nagyjából a 2023-as esztendő környékén már lesznek is rá tényleges hardverek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés