Hirdetés

Jön a legújabb Mali videokódoló és -dekódoló blokk

Az Egil kódnevű fejlesztés Mali-G71 ideális társa lehet.

Az ARM bejelentette, hogy hamarosan érkezik a legújabb Mali videokódoló és -dekódoló blokk, amely a korábban bemutatott Mali-G71 ideális társa lehet, de persze más IGP mellé is használható.

Az Egil kódnevű fejlesztés a Mali-V500 és Mali-V550-nel elkezdett utat viszi tovább, vagyis egy egytől nyolc magig skálázható konstrukcióról van szó, ami viszont az elődök összes képességét kiegészíti a HEVC, illetve a VP9 formátum kódolásával és dekódolásával. A HEVC dekódolását persze a Mali-V550 is támogatta, de csak nagyon korlátozott szinten, ezek tekintetében az Egil sokkal jobb, amire az alábbi kép is bizonyíték.


[+]

Az Egilt az ARM 16 nm-es FinFET node-ra tervezte, de persze implementálható más gyártástechnológiára is, ugyanakkor nagyon fontos belőni a konfigurációt, mivel ezzel skálázható a blokk teljesítménye. Az ARM pontosan kimérte, hogy a 800 MHz-es órajelen üzemelő referenciaimplementáció, bizonyos magszám mellett mire elég, és ebből a szempontból már hat mag beépítése is nagyon kedvező eredményt ad, továbbá extrém igények esetén mehet a nyolc mag is.


[+]

Az Egil kódnevű fejlesztés a partnerek számára már licencelhető, de arról még nincs adat, hogy a tényleges eszközökben mikor bukkan fel. Valószínűleg a legtöbb érdeklődő a Mali-G71 mellé igényli majd az első körben, így a két újdonság egyszerre futhat be várhatóan az év legvégén, de inkább a következő esztendő elején.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés