Jön a HDR az Intel grafikus vezérlőihez

A vállalat most októberben tervezi az ehhez szükséges meghajtókat és egyéb szoftvereket biztosítani.

A HDR már egy ideje jelen van a PC-n, de kizárólag az AMD és az NVIDIA grafikus vezérlőin. Az Intel többek között amiatt nem siette el a bevezetését, mert hiányzott a megfelelő háttér az operációs rendszer oldalán. Ahhoz ugyanis, hogy az AMD Radeon és NVIDIA GeForce modellek megjelenítsék a HDR-es tartalmakat, külön API-kat biztosítanak a partnereknek, viszont ezek úgysem lesznek hosszú életűek, elvégre a Windows 10 érkező, őszi frissítése egységes felületen tudja majd ugyanazt, tehát a fejlesztőknek is elég lesz ezt az egységes környezetet támogatni, ami megoldja a tartalommegjelenítés a különféle hardvereken.

Az Intel éppen emiatt jelentette be, hogy a Windows 10 Fall Creators frissítés megérkezésével kiadnak egy olyan eszközillesztőt, amely támogatja majd a Microsoft egységes felületeit a HDR-es tartalmak megjelenítéséhez, illetve streameléséhez. Ehhez minimum egy Kaby vagy Coffee Lake generációba tartozó hardver szükséges, az IGP típusa tekintetében pedig alapkövetelményt a HD Graphics 620 vagy jobb. Az adott hardvernek mindenképpen támogatnak kell a HDCP 2.2-t, de ez manapság nem szokott gondot okozni.

Az Ultra-HD Blu-ray HDR követelményei is tulajdonképpen megegyeznek a fentiekkel, viszont itt a támogatás lényegében már elérhető a Windows 10 operációs rendszer akármelyik verziójára. Ugyanakkor a működéshez szükség van a legújabb eszközillesztőre, a legújabb Management Engine-re, illetve az Intel SGX platformszoftverre. Utóbbit nem kell külön letölteni, mert Cyberlink PowerDVD, vagyis az egyetlen feladatra alkalmas lejátszószoftver úgyis telepíti.

Fontos kiemelni, hogy bármennyire is ugyanaz a hardver a Pentium és a Celeron sorozatú termékekben, ezekre az Intel a HDR támogatását nem engedélyezi, tehát ez a képesség csak a Core modellek kiváltsága.

A kimenetek tekintetében érdemes törekedni a DisplayPort interfész használatára, de a HDMI 2.0a aljzat is megfelel, csak ez ritkábban lelhető fel a tényleges termékeken. Az Intel négy darab, HDR10-et támogató monitorral (Dell UP2718Q, Acer H277HK, BenQ SW320, LG 32MU99-W) tesztelte a rendszert, és ezeken biztosan működni fog.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés